Geinformeerd » Specials » Epilepsie

Wat zijn de veroorzakers van epileptische aanvallen?

Wat zijn de veroorzakers van epileptische aanvallen? Indien een persoon een epileptische aanval heeft, valt men erbij neer waarbij men ongecontroleerde trillingen en bewegingen maakt. Daarbij kan het voorkomen dat de persoon het bewustzijn verliest en de aanval zelf niet meer herinnert. Er zijn meerdere aandoeningen bekend waardoor epilepsie wordt veroorzaakt. Wat kunnen de achterliggende redenen, aandoeningen of ziekten zijn?

Knikkebolziekte versus Sturge-Weber syndroom

Bij het Sturge-Weber syndroom heeft het kind reeds na de geboorte een typerende wijnvlek of dieprode aardbeivlek in een deel van het aangezicht. De vlek wordt veroorzaakt door een grotere diameter van in de huid gelegen adertjes. Daarnaast verspreiden ook adertjes in het hersenvlies waardoor epileptische aanvullen worden veroorzaakt. Een nieuw optredende ziekte met vergelijkbare symptomen is de knikkebolziekte. Deze ziekte komt in Afrikaanse landen voor en lijkt te worden veroorzaakt door een chronisch tekort aan B6-vitamine als ernstige seleendeficiëntie. Beide hebben grote invloed op de ontwikkeling van het kind.

Natriumtekort en aangeboren aandoeningen

Meest essentieel voor het goed functioneren van de zenuwen is voldoende natrium. Natium- en kaliumionen zorgen ervoor dat een spanning kan worden opgenomen, waardoor een elektrisch signaal kan worden verstuurd. Indien er echter deficiëntie van toepassing is, dan kan het grote gevolgen hebben! De zenuwen werken niet meer, waardoor delen van het lichaam kunnen uitvallen. Denk aan gevoelloosheid, ademhalingsproblemen of hartstilstand. Daarnaast zijn er ook aangeboren aandoeningen welke epileptische aanvullen kunnen veroorzaken.

Naast epilepsie zijn er ook aandoeningen welke een combinatie met groeiachterstand veroorzaken.
Sturge-Weber syndroom wijnvlek groeiachterstand en epilepsie

Sturge-Weber syndroom wijnvlek groeiachterstand en epilepsie

Indien een baby ter wereld komt dan kan het reeds vanaf geboorte een wijnvlek hebben, maar het kan ook als aardbeivlek binnen een aantal weken tot ontwikkeling komen. In dat geval kan het gaan om het…
Knikkebolziekte: oorzaak ernstig slopend epileptische ziekte

Knikkebolziekte: oorzaak ernstig slopend epileptische ziekte

Een ingrijpende ziekte waar steeds meer kinderen in Afrika ernstige gevolgen van ondervinden is de “nodding disease”. De knikkebolziekte is een groeiend fenomeen, waarbij voornamelijk 5 tot 15 jarigen…
Rett syndroom: groeiachterstand, epilepsie en krachtsverlies

Rett syndroom: groeiachterstand, epilepsie en krachtsverlies

Een zeer ernstig en ingrijpende aandoening betreft het Rett syndroom. Door toedoen van het ontbreken of niet werken van een zeker gen, wordt het lichaam niet tot onvoldoende gestimuleerd om te gaan gr…
Angelman syndroom: plat achterhoofd, gebrek spraak en lopen

Angelman syndroom: plat achterhoofd, gebrek spraak en lopen

Door een afwijking aan het vijftiende chromosoom groeit het kind ongewoon, waardoor vanaf het derde levensjaar fysieke als ook mentale problemen worden veroorzaakt. Overmatige vrolijkheid, spraakgebre…
Hyponatriëmie, natriumtekort: zenuwuitval en epilepsie

Hyponatriëmie, natriumtekort: zenuwuitval en epilepsie

Voor goede communicatie tussen de hersenen, spieren en organen dienen de zenuwen optimaal te werken. Door een natriumtekort kan de werking van de zenuwen ernstig worden aangetast. Het kan tot ademhali…
Jeugdige epilepsie, schokken: syndroom van Doose

Jeugdige epilepsie, schokken: syndroom van Doose

Het hebben van epilepsie of epileptische aanvallen kan veel overlast veroorzaken. Bij het syndroom van Doose gaat het om zeer jeugdige epilepsie, waarbij het in eerste instantie als koortsepilepsie vo…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 20-02-2014, laatst gewijzigd op 08-09-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.