Wat is de invloed van melk op aandoeningen en ziekten?
Jarenlang is melk gepromoot als een noodzakelijke vloeistof, zodat we sterke botten hebben en goed opgroeien. Uiteraard is het zo dat calcium in melk voor botgroei wordt aangewend, maar dan moet er wel voldoende magnesium aanwezig zijn. Drinkt men veel melk, dan schort het daar aan waardoor juist ontkalking ontstaat. Bovendien kan melk aanleiding zijn voor uiteenlopende ziekten. Wat is de invloed van melk op onze gezondheid?
Melk en botontkalking
De inname van veel melk op dagelijkse basis, zorgt ervoor dat een calcium-magnesium onbalans ontstaat. In het lichaam is relatief meer calcium aanwezig ten opzichte van magnesium, waardoor het magnesiumgehalte moet worden gecompenseerd. Meest belangrijke bron voor dit mineraal zijn de botten. Ondanks dat we denken dat melk drinken goed voor ons is, vormt het dus feitelijke een aanslag op het skelet. Het zorgt ervoor dat botontkalking oftewel osteoporose ontstaat. Omdat in melk ook een ongunstige verhouding fosfaten-magnesium aanwezig is, wordt het aanwezige magnesium opgenomen en afgevoerd via de plas. Die omstandigheid resulteert in versnelde osteoporose.
Aanleiding voor ziekten
Drinkt men veel melk, dan kan het eveneens aanleiding zijn voor vele ziekten. Een hoog calciumgehalte zorgt voor meer spanningen in het lichaam, waarnaast spierbewegingen niet worden onderdrukt. Oftewel er ontstaan trillingen, bevingen en oncontroleerbare bewegingen, vergelijkbaar met
Parkinson. Daarnaast kan overmatige spanning ook geestelijke stress veroorzaken, waardoor het serotoninegehalte afneemt en men burn-out verschijnselen krijgt. Oftewel te veel melk drinken kan aanleiding zijn voor depressiviteit. Uiteraard zal men ook veel druk en stress moeten ervaren, echter melk kan daarbij de trigger zijn. Hoe kan melk bepaalde ziekten veroorzaken?