Geinformeerd » Specials » Soas

Wat kun je allemaal oplopen door geslachtsgemeenschap?

Wat kun je allemaal oplopen door geslachtsgemeenschap? Veel mensen hebben geslachtsgemeenschap om de relatie met hun partner te bevestigen. Het kan echter voorkomen dat het hebben van geslachtsgemeenschap met of zonder condoom leidt tot aandoeningen aan de geslachtsdelen. Meest bekende zijn daarbij de seksueel overdraagbare aandoeningen. Wat kun je zoal allemaal oplopen tijdens de daad en wat kun je eraan doen?

SOA’s

Het hebben van gemeenschap wordt door veel mensen gedaan, omdat het onderdeel van de relatie is. Toch kan het wegens omstandigheden voorkomen dat er onbeschermde geslachtsgemeenschap is met een ander, zoals tijdens een vakantie. Het is je overkomen en nu krijg je er complicaties van. Wat zijn de voornaamste seksueel overdraagbare aandoeningen en welke symptomen zijn daarbij van toepassing?

Rode vlekjes

Het hebben van rode vlekjes zorgt ervoor dat je als man behoorlijk kunt schrikken. Er is een onderscheid tussen een SOA en vlekjes, welke door goede hygiëne worden veroorzaakt. Ook als je niet seksueel actief bent kunnen de vlekjes voorkomen. Wat zijn de veroorzakers hierbij en wat kun je eraan doen?

Herkennen en oplossingen

Heb je pijn, uitslag of een vreemde afscheiding na onbeschermede seks, dan is de kans reëel dat het een SOA betreft. Je gaat niet snel naar de huisarts of GGD maar je wel wilt weten wat er aan de hand is. Hoe kun je dan herkennen wat je hebt en wat kun je er verder aan doen? Uiteraard geldt hierbij naast onderstaande adviezen, dat het altijd belangrijk is dat je snel de juiste behandeling krijgt. Blijft het onbehandeld dan kan het ernstige gevolgen hebben, denk aan onvruchtbaarheid.