Verbintenissen opgelegd door contracten
Contracten worden afgesloten om onderling relaties vast te leggen, zodat de rechten en plichten feitelijk staan genoteerd en worden nageleefd. Wat houdt het verbintenissenrecht in bij het aangaan van overeenkomsten en met welke aspecten dient men bij het aangaan rekening houden?
Overeenkomsten
Iedere dag sluiten we – veelal zonder dat we erbij stil staan – contracten af waaraan tussen de twee partijen een onderlinge verbintenis wordt gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het aangaan van een koopovereenkomst in de winkel. Je koopt een goed door deze bij de kassa af te rekenen. Je hebt een bepaalde verwachting van het geleverde goed waarvoor je een bepaald bedrag betaalt. Daarnaast vormen vele contracten binnen ons dagelijkse leven een belangrijk instrument om afspraken concreet te maken. Maar wat voor rechten en plichten zijn er te ontlenen aan overeenkomsten en waar dien je zoal rekening mee te houden?
Aspecten van verbintenissen
Contracten worden afgesloten om onderling afspraken vast te leggen. Het vormt de basis waarmee dagelijks verbintenissen ontstaan waaraan het contract- en verbintenissenrecht aan ten grondslag ligt. Conform de wet wordt er aan een overeenkomst de wederrechtelijkheid van contracten gehangen op basis waarvan de onderlinge relatie tot stand komt. Door de feitelijke ondertekening van de overeenkomst weten beide partijen hoe de onderlinge relatie is vastgelegd. Daarbij speelt uiteraard het belang van contractuele aansprakelijkheid zwaar mee, juist omdat beide partijen zich eraan moeten houden. Wordt dat niet gedaan dan is er sprake van wanprestatie wegens contractbreuk. Wanneer ontstaat contractbreuk en wat zijn de consequenties? Contracten en overeenkomsten komen in vele soorten en vormen voor. Afhankelijk van de consequenties en risico’s verbonden aan verbintenissen kan men overwegen om het mondeling of schriftelijk aan te gaan. Uiteraard zijn er omstandigheden waarbij het aangaan van een onderlinge afspraak mondeling kan geschieden. Denk onder andere aan een lening van vijftig euro tussen vrienden welke met een paar dagen retour komt. Hoe anders ligt dit met afspraken waarbij de bedragen hoog zijn danwel de risico’s enorm. Waarom is het dan verstandig om geen mondeling contract aan te gaan?
Zakelijke relaties
Om binnen de zakelijke wereld een en ander concreet te regelen kan men gebruik maken van een reeks van uitgebreide contractvormen. Het kan namelijk zijn dat starters of bestaande ondernemingen een onderling samenwerkingsverband aangaan om zodoende te profiteren van schaalvoordelen. Dit wordt dan ook wel een franchise overeenkomst genoemd. Daarmee kunnen verschillende partijen door hun ervaring, expertise en projectgeschiedenis anderen helpen om als zaak te overleven. Daarnaast komt het voor dat men zekerheid wil hebben dat een verplichting met honderd procent zekerheid wordt uitgevoerd. Daartoe kan een escrow contract afgesloten worden zodat een onafhankelijke derde partij de honneurs onderling regelt. Door het uit handen geven van verantwoordelijkheid wordt geregeld dat de zaken altijd conform de afspraken worden uitgevoerd. Om een lening aan te gaan met een bank, geldverstrekker of particulier dient een geldleningscontract afgesloten te worden. Gewoonlijk zal dit een concreet schriftelijke overeenkomst zijn zodat de onderlinge relatie kan worden gerealiseerd. Maar dan is het uiteraard de vraag wat er in een geldleningscontract moet staan? Gaat men de lening particulier aan dan is het eveneens de vraag hoeveel risico’s men loopt. Wat zijn de risico's bij het particulier uitlenen van geld?