Controleer zelf wat de bank zegt
Bescherm je eigen kapitaal en vermogen door er verstandig mee om te gaan. Banken worden zonder twijfel vertrouwd als het om financiële zaken gaat, echter is dat automatische vertrouwen wel terecht? Het is dan ook noodzaak om zekerheid voor jezelf te stellen door simpelweg na te gaan wat de bank beweert. Met een aantal informerende artikelen krijg jij methoden aangereikt, waarmee je de bank op een simpele manier kunt narekenen. Zo weet jij dat jouw geldzaken wel goed zijn geregeld.
Vertrouwen in banken
Wil je een lening of hypotheek afsluiten, dan krijg je te maken met de regels van de bank en moet je luisteren naar wat zij te zeggen hebben. Maar klopt het allemaal wel wat zij zeggen? Tijdens de bankencrisis is namelijk wel gebleken hoe betrouwbaar of juist onbetrouwbaar de adviezen en handelingen van banken zijn geweest. Momenteel zijn er wel betere voorwaarden ingebouwd aangaande het lenen en sparen bij een bank, echter je wilt er ook zeker van zijn dat het klopt wat zij beweren. Het is dus altijd verstandig om vooraf goed geïnformeerd te zijn alvorens je bij een bank jouw handtekening zet.
Hypotheken
Een belangrijke impact in iemands leven is uiteraard wanneer een woning wordt gekocht. Je weet inmiddels dat vele hypotheekvormen geen soelaas bieden voor eventuele kapitaalopbouw, aangezien resultaten uit het verleden geen houvast bieden voor de toekomst. Hypotheekvormen waarbij de kapitaalopbouw wordt bewerkstelligd middels aandelen of beleggingsconstructies hebben namelijk reeds bewezen, dat die praktisch nooit het gestelde resultaat hebben kunnen waarmaken. Wat wil je ook met een dramatische ontwikkeling van de bankenwereld en beurskoersen. Nieuw af te sluiten hypotheken moeten worden afgesloten als lineaire of
annuïtaire hypotheek om in aanmerking te kunnen komen van de hypotheekrenteaftrek. Maar hoe bereken je daarbij feitelijk de maandelijkse last uit? Wil je een hypotheek afsluiten tracht dit dan altijd onder de NHG te doen! Dit omdat je enige financiële bescherming hebt, indien je problemen krijgt met maandelijkse betalingen of als er sprake is van een gedwongen verkoop met restschuld.
Laat je altijd goed voorlichten omtrent het aangaan van een financieel product bij een bank of via een tussenpersoon. Let wel dat een tussenpersoon altijd kosten in rekening brengt, waardoor je schuld in principe hoger wordt. Wees verstandig en reken de bank eerst na om te controleren of ze het wel goed doen. Je persoonlijke zekerheid gaat bij grote beslissingen altijd voor op wat de bank te melden heeft. Jij bent namelijk diegene die de rekening moet betalen, indien er onjuistheden zijn voorgevallen.