Geinformeerd » Specials » Annuiteitenhypotheek

Doorrekenen van rente en aflossing bij annuiteitenhypotheek

Doorrekenen van rente en aflossing bij annuiteitenhypotheek Koop je een nieuwe woning, dan wil je in aanmerking komen voor de hypotheekrenteaftrek. Het biedt een stukje beloning vanuit de overheid als je gedurende de looptijd van de lening aflost. Het betekent dat je of lineair gaat aflossen, waarbij je iedere maand hetzelfde deel in mindering op de schuld brengt of dat je annuïtair gaat aflossen. Deze laatste methode betekent dat je iedere maand hetzelfde aan lasten kwijt bent, echter de mate van rentebetaling en aflossing verandert maandelijks. Op welke manier kun je de maandelijkse lasten berekenen en hoeveel is daarbij de rente en aflossing per jaar?

Aanleiding toenemende populariteit

Door de Nederlandse regering is vanaf 2013 de renteaftrek hervorming doorgevoerd. Het betekent dat voor iedere nieuwe hypotheek verplicht moet worden afgelost tijdens de looptijd om in aanmerking te komen van de hypotheekrenteaftrek. Het betekent voor vele startende woningkopers dat de annuïteitenhypotheek wordt genomen omdat daarmee de lasten stabiel zijn en feitelijk aan aflossing wordt gewerkt. Ter compensatie kunnen rentelasten van het brutoloon worden afgetrokken waardoor de lasten betaalbaar zijn. Het zorgt voor een toenemend gebruik van deze vorm van aflossing- en rentebetaling om de woningaankoop te financieren.

De maandelijkse last: rente en aflossing

Koop je een woning dan wil je graag vooraf weten hoeveel lasten je per maand hebt. Op basis van de benodigde lening in combinatie met de rentestand kun je uitrekenen hoeveel je aan lasten per maand hebt. Dat bedrag blijft onveranderbaar gedurende de complete looptijd. Zo weet je precies hoeveel je aan lasten per maand hebt. Omdat het maandelijkse bedrag bestaat uit zowel rente als aflossing, daalt de schuld iedere maand waardoor de rentelast kan afnemen. Dat houdt in dat de mate van aflossing per maand progressief kan toenemen. In de eerste jaren is het dus relatief weinig echter dat neemt verder toe. De rentelast daalt namelijk evenredig met de resterende hypotheekschuld waardoor ruimte ontstaat voor aanvullende aflossing. Die balans houdt in dat je meer aflost naarmate de tijd vordert. Omdat het renteaandeel ieder jaar daalt, daalt eveneens de aftrekmogelijkheid voor de belasting.

Hoeveel rente kun je aftrekken?

Onderdeel van de maandelijkse lasten is de betaling van rente. Dit is een vergoeding voor het kunnen verkrijgen van de hypotheeklening. De hoogte van de rentevergoeding varieert met de tijd omdat er op de schuld wordt afgelost. Naarmate de tijd verstrijkt neemt de restschuld snel af waardoor de rente ook daalt. Door het ontstaan van financiële ruimte neemt de snelheid van aflossing per maand en per jaar toe. Hoeveel kun je van de belasting aftrekken?
Hoe reken je de annuïteitenhypotheek uit?

Hoe reken je de annuïteitenhypotheek uit?

De annuïteitenhypotheek levert je binnen het Lenteakkoord hypotheekrenteaftrek op. Andere hypotheekvormen behoudens de lineaire hypotheek hebben dit dus niet. Je kunt dus van fiscaal voordeel profiter…
Berekenen van dag- en maandrente, hoe doe je dat?

Berekenen van dag- en maandrente, hoe doe je dat?

Ga je een lening aan dan moet je rentevergoeding betalen. Op basis van de jaarrente (dagelijks opnieuw vastgelegd) wordt de hoogte van de maandelijkse rentelast bepaald. Het vormt de basis voor hoevee…
Aflossing hypotheek: hoeveel heb je na zoveel jaar afgelost?

Aflossing hypotheek: hoeveel heb je na zoveel jaar afgelost?

Je gaat een hypotheeklening aan voor de lange termijn, waardoor je 30 jaar aan een schuld vast zit. Het aangaan van een schuld is een belangrijke beslissing, omdat het om een groot bedrag gaat. We gaa…
Renteaftrek annuïteitenhypotheek, hoeveel kun je aftrekken?

Renteaftrek annuïteitenhypotheek, hoeveel kun je aftrekken?

Je hebt de keus tussen meerdere hypotheekvormen, waarbij verschillende manieren van aflossing een andere mate van renteaftrek betekenen. Lineaire aflossing houdt een lineaire daling van de rentelasten…
Banksparen, lineaire of annuïtaire hypotheek: de beste keus!

Banksparen, lineaire of annuïtaire hypotheek: de beste keus!

Meerdere hypotheekvormen zijn aanleiding voor verschillende voordelen. Het is echter de vraag welke hypotheekvorm feitelijk de grootste voordelen heeft, zeker na het doorvoeren van de hypotheekrenteaf…
Dalende hypotheekrenteaftrek, hoeveel kan ik terugkrijgen?

Dalende hypotheekrenteaftrek, hoeveel kan ik terugkrijgen?

Jarenlang heeft de overheid de woningmarkt gestimuleerd, zodanig dat kapitaal in handen van de gewone burger is gekomen. Het is een groot succes gebleken, echter inmiddels is het systeem onbetaalbaar…
Hoe kunt u de hypotheekrente berekenen?

Hoe kunt u de hypotheekrente berekenen?

Heeft u een hypotheek of wilt u een huis kopen, dan moet u uiteraard weten hoeveel rentelasten u heeft. Daarbij wilt u per jaar weten wat u kwijt bent, maar ook wat de totale kosten van de lening gedu…
Versneld hypotheek aflossen via belastingteruggave

Versneld hypotheek aflossen via belastingteruggave

Koopt u een woning, dan gaat u een lening voor de lange termijn aan. Lost u daarbij volgens de regels van de overheid binnen 30 jaar annuïtair af, dan kunt u profiteren van de hypotheekrenteaftrek. De…
Boeterente berekening: hoe reken je de boeterente uit?

Boeterente berekening: hoe reken je de boeterente uit?

Wanneer een hypotheek voortijdig wordt overgesloten dan is er sprake van contractbreuk. De oude hypotheekverstrekker heeft recht op rentecompensatie tot einde van het lopende contract. Voordat u het w…
Lineaire of annuïteitenhypotheek kiezen voor woningaankoop

Lineaire of annuïteitenhypotheek kiezen voor woningaankoop

De hypotheekrenteaftrek wordt verkregen indien over de looptijd wordt afgelost middels de lineaire of annuïteitenhypotheek. Maar met welke hypotheek ben je feitelijk goedkoper uit? Bij de annuïteitenh…
Annuïteit: hoeveel aflossing bij annuïteiten hypotheek

Annuïteit: hoeveel aflossing bij annuïteiten hypotheek

Sinds de hervorming van de renteaftrek is de annuïteiten hypotheek een populaire manier van financiering geworden. Dit komt, omdat er nog steeds van de hypotheekrenteaftrek kan worden geprofiteerd. Bi…
Verschil maand- en jaarrente bij lineair en annuïtair

Verschil maand- en jaarrente bij lineair en annuïtair

Bij het afsluiten van een hypotheek met de mogelijkheid van renteaftrek, moet u voor de lineaire of annuïtaire hypotheek kiezen. Daarmee is zekerheid ingebouwd, dat u werkelijk op de schuld aflost. Bi…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 11-05-2013, laatst gewijzigd op 05-11-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.