Geinformeerd » Specials » Universum

Wat ligt er allemaal in de ruimte/ het heelal?

Vanaf het moment dat we opgroeien zijn we reeds geïnteresseerd in de wereld om ons heen. De aarde waarop wij leven is prachtig en biedt ons een veilige haven, waarop we zuinig moeten zijn. Er is echter nog veel meer buiten onze planeet. De aarde draait in een baan om de zon en we bevinden ons in het zonnestelsel. Dit draait op zijn beurt weer in een enorme wolk geheten het melkwegstelsel met ontelbaar andere vergelijkbare zonnestelsels. Oftewel een enorm uitgestrekte ruimte is er nog voor ons om te ontdekken. Wat kunnen we allemaal buiten de aarde vinden en wat doen we eraan om het verder te ontdekken?

Onderzoek en ruimtevaart

Om de planeten en de samenstelling van manen of kometen in kaart te brengen, worden er geregeld ruimteschepen en satellieten de ruimte ingeschoten. Denk aan het onderzoek naar de ijsmaan Europa als vierde planeet van Jupiter. Daarnaast ook de meest tot de verbeelding sprekende satellieten Voyager 1 en 2, welke de meest afgelegen door mensenhanden gemaakte objecten zijn. Middels grote telescopen op aarde (Alma telescoop) en in een baan om de zon wordt het heelal geleidelijk aan in kaart gebracht. Meest intrigerende daarbij is de zoektocht naar exoplaneten.

Is er buitenaardsleven?

De belangrijkste vraag is of we op exoplaneten leven kunnen vinden of aantonen. Maar wat kunnen de consequenties zijn indien we werkelijk aliens tegenkomen? De aard van het beestje zal bepalen hoe de relatie met aarde dan zal zijn. Gaat het om een lerend en onderwijzend ras of hebben zij een militaristische inslag. Voor alsnog zal de zoektocht doorgaan in de hoop dat indirect bewijs op een verre exoplaneet leven kan aantonen. Wat kunnen we zoal buiten de aarde in het heelal vinden?
Wereldbevolking: hoeveel mensen passen er op de aarde?

Wereldbevolking: hoeveel mensen passen er op de aarde?

De wereldbevolking is met de tijd gestaag geroeid tot inmiddels meer dan zeven miljard personen. Aan de continue groei zit uiteraard een plafond, welke door verschillende maatschappelijke aspecten wor…
Tijdreizen: is het mogelijk om in de tijd te reizen?

Tijdreizen: is het mogelijk om in de tijd te reizen?

Een vraag die ons al eeuwen bezig houdt is of we kunnen tijdreizen! Veel wetenschappers, schrijvers en filmmakers hebben de wildste fantasieën reeds uitgedacht aangaande hoe men het verleden kan veran…
Voyager 1: het meest verafgelegen menselijke object ooit

Voyager 1: het meest verafgelegen menselijke object ooit

De mens is altijd gefascineerd geweest omtrent wat er in en om de aarde afspeelt. Zo ook in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen de NASA een imposant idee voor de bestudering van nabij gelegen pl…
Voyager 2: bezoek aan de vier grootste planeten

Voyager 2: bezoek aan de vier grootste planeten

Oorspronkelijk gemaakt voor het Mariner programma (vluchten naar Venus, Mars en Mercurius) zijn de Voyager 1 en 2 wegens de speciale stand van de planeten ingezet om de grotere nabijgelegen planeten t…
Exoplaneten en buitenaards leven

Exoplaneten en buitenaards leven

Het is de fascinatie van jong tot oud: buitenaards leven, sterren, melkwegstelsels en exoplaneten. De technieken worden steeds beter om steeds verder te kijken en dus neemt de kans toe om het daadwerk…
De Alma telescoop, verder kijken dan ooit!

De Alma telescoop, verder kijken dan ooit!

Des te groter een telescoop is, des te verder kunnen we kijken. Dat is op zich waar, maar de fysische eigenschappen van een enkele zeer grote telescoop zijn uiteraard beperkt en dus dient er op een an…
Meest logische plek voor buitenaards station: maan Europa

Meest logische plek voor buitenaards station: maan Europa

Ruimtevaart, -verkenning, de zoektocht naar exoplaneten en buitenaardsleven spreekt velen tot de verbeelding. Ondanks dat we als aardlingen reeds sinds 1960 vele ruimtevaartprogramma’s hebben gehad, s…
Buitenaards bezoek, aliens: is dat goed of slecht nieuws?

Buitenaards bezoek, aliens: is dat goed of slecht nieuws?

Het is voor menig spannende film of boek bron voor veel actie, opwinding en slaat de fantasie ervan op hol. Buitenaards bezoek in de vorm van een UFO loopt daarbij vaak op een slechte manier af of hee…
Astronomische eenheid: afstand tot de zon als eenheidsmaat

Astronomische eenheid: afstand tot de zon als eenheidsmaat

Voor velen van ons is de aarde reeds zeer groot en is het onwaarschijnlijk dat we alles in een leven kunnen bezoeken. De afstand tussen aarde en zon is heel toepasselijk afgerond 150 miljoen kilometer…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 30-08-2014, laatst gewijzigd op 05-11-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.