Je rechten binnen het ontslagrecht
Gaat het economisch minder dan kan het voorkomen dat werknemers worden ontslagen. Ook diegene die reeds langdurig bij een werknemer in dienst zijn geweest lopen kans daarbij op straat te komen staan. Het zorgt voor veel onzekerheid omtrent de toekomst en de emoties kunnen hoog oplopen. Wat zijn de rechten en plichten van de werknemer bij ontslag?
Rechten en plichten
Krijg je te maken met ontslag dan heeft het grote gevolgen voor jou als persoon maar ook voor je gezin. Het zorgt ervoor dat je tijdelijk verstoken bent van inkomen en daardoor moet je een beroep doen op een WW uitkering. Toch mag een werkgever je niet zomaar ontslaan aangezien je als werknemer met een arbeidscontract voor onbepaalde tijd vele rechten hebt opgebouwd. De werkgever heeft dus de verplichting om aan een aantal voorwaarden te voldoen indien het tot een ontslag komt. Wat zijn de wettelijke redenen van ontslag en waar heb je verder recht op als je onverhoopt toch op straat komt te staan?
Redenen van ontslag
Uiteraard moet de werkgever voldoen aan de wet voordat het tot een ontslag komt. Toch is het voor jou als werknemer niet altijd even duidelijk wat wel of niet mag. Zo kan het gebeuren dat je door werkdruk met psychische problemen thuis komt te zitten. In dat geval mag je niet zomaar worden ontslagen aangezien je ziek thuis zit. Gaat het echter slecht met de onderneming dan kan er sprake zijn van ontslag wegens bedrijfseconomische redenen waarbij het om collectief ontslag gaat. In dat geval dient de werkgever ook aan speciale voorwaarden te voldoen alvorens een ontslagvergunning wordt verstrekt. Wat zijn de vereisten waaronder een ontslag kan worden aangezegd? Lees verder over alle aspecten aangaande ontslagen worden en het ontslagrecht in onderstaande artikelen.
Hoe is verder ontslag gerelateerd aan
ziekteverzuim?