Rechten en plichten bij ziekteverzuim van werknemer
Gaat men een arbeidscontract aan dan is het de bedoeling dat de werkgever taken voor de werkgever gaat verrichten waarvoor een salaris tegenover staat. Het kan echter voorkomen dat men ziek wordt en dus het werk moet afzeggen. Een andere reden waarom men niet op het werk verschijnt is middels concreet verzuim. Wat is het verschil, wanneer heeft men wel recht op inkomen en hoe kan het leiden tot ontslag?
Meldplicht en registratie
Is men ziek of blijft men afwezig dan dient dit op dagelijkse basis aan de werkgever te worden vermeld. Er moet duidelijkheid zijn aangaande wat er aan de hand is en waarom men niet aanwezig kan zijn. Ziekte vormt een legitieme vorm van afwezigheid waarbij de werkgever wel salaris moet blijven vergoeden. Indien het echter structureel verzuim betreft dan kan het opvallen binnen de bedrijfsadministratie de zogeheten verzuimregistratie. Waarom heb je meldplicht bij ziekte, waarom is de registratie van essentieel belang voor ondernemers en hoe kan het onverhoopt leiden tot ontslag?
Herplaatsing bij ziekte en loondoorbetaling
Is er sprake van ziekte dan heeft de werkgever de verplichting om loon door te betalen. Dit is namelijk een verplichting bij ziekte over een periode van maximaal twee jaar, waarbij de werknemer recht heeft op zeventig procent van het laatst verdiende loon. Uiteraard is daarvan sprake bij een werkelijke ziekte. Ziekteverzuim daarentegen is onjuist gebruik van de regeling en dus dient de werkgever daarbij waakzaam te zijn. Is er sprake van een langdurige ziekte dan is de werkgever verplicht om gepast werk binnen de organisatie te vinden. Daartoe is de Wet Verbetering Poortwachter opgesteld. Wat voor rechten en plichten heb je als zieke werknemer en waar kun je op rekenen?
Wat zijn de aspecten van ziekteverzuim en hoe is het gerelateerd aan
ontslag?