Hoe gevoelig zijn de hersenen voor ziekten en aandoeningen?
Onze hersenen vormen de essentie van ons bestaan. Het geeft ons de capaciteit om te leren, herinneren, na te denken en vormt de basis voor het bewustzijn. In de hersenen worden per seconde miljoenen handelingen gedaan zodat het lichaam optimaal wordt aangestuurd en processen goed worden afgehandeld. Deze basisfuncties worden vanuit de hersenstam geregeld zodat we een normaal slaapritme, stoelgang, ademhaling en motoriek hebben. Heeft men een hersenziekte dan kan het tot verschillende ingrijpende klachten leiden. Zeker een kwart van alle mensen krijgt te maken met een hersenziekte.
Kinderziekten en stofwisseling
Is er sprake van een stofwisselingsziekte dan geeft het voor het opgroeiende kind veel problemen. Meestal gaat het om celafvalstoffen welke door gebreken niet worden omgezet en gerecycled. Heparansulfaat en/ of lipopigmenten (lit.1) bouwen in het lichaam op. Specifiek de hersenen zijn daarvoor extra gevoelig waarbij afvalstoffen neerslaan of gaan opstapelen. Deze hebben grote invloed op de werking van de hersenen waarbij hersencellen worden afgebroken en afsterven. Dit heeft grote consequenties voor het geheugen, de motoriek en hoe het lichaam verder wordt aangestuurd. Omdat stofwisselingsziekten in de meeste gevallen nog niet behandelbaar zijn zal het kind of jonge volwassene vroegtijdig overlijden.
Ouder worden
Zodra de mens ouder wordt kan het lichaam vele hersenziekten krijgen. Meest bekend zijn wel
Alzheimer, Dementie,
Parkinson, Multiple Sclerose waarbij hersencellen op verschillende manieren worden aangetast. Ook kunnen de hersenen worden benadeeld door vaatziekten zoals aderverkalking. Door toedoen van een fatty-streak gecombineerd met te grote bloedpropjes kan de hersenslagader verstopt raken waardoor een TIA,
beroerte of herseninfarct wordt veroorzaakt. De hersenen krijgen onvoldoende zuurstofrijk bloed aangeleverd waardoor het de werking van de hersenen aantast.
Wat is de invloed van hersenziekte op het functioneren van de mens en hoe leidt het geregeld tot het overlijden?