Geinformeerd » Specials » Parkinson

Invloed van Parkinson: trillen, motoriek, angst en psyche

Invloed van Parkinson: trillen, motoriek, angst en psyche Ongecontroleerd trillen, bewegen waarnaast ook psychische problemen tot ontwikkeling komen, zijn het gevolg van de ziekte van Parkinson. De ziekte komt meestal bij zestigplussers voor, echter het kan ook als de jonge en jeugdvariant voordoen. Het is voor de zieke als ook de omgeving van belang om met de tijd veel aanpassingen te doen. Wat houdt de ziekte in, wat zijn de verschillende gevolgen en wat zijn de tips om er mee te leven?

Ontregeld dopaminegehalte

Primaire veroorzaker van Parkinson is het aandeel dopamine in het lichaam. Dit is een neurotransmitter waardoor het lichaam tot rust komt. Een laag gehalte zorgt ervoor dat een andere stof geheten acetylcholine overactief is, waardoor spieren continu worden gestimuleerd. Dit resulteert in trillingen, spastische bewegingen en verminderde controle over de motoriek. Aanvullend heeft de ziekte andere ingrijpende psychologische complicaties zoals dementie, angst, schaamte, agressie en eenzaamheid.

Behandeling

De ziekte is een progressieve verslechtering van het functioneren van het lichaam. Het is tot dusver nog niet te genezen. Toch zijn er methoden om de ernst ervan te beperken of de ontwikkeling van de ziekte minder snel te laten verlopen. Voldoende levodopa via medicatie is van belang waarnaast voldoende beweging en tuinbonen kunnen helpen. Beweging verbrandt als het ware het teveel aan acetylcholine. Zeker in een later stadium is het van belang om de patiënt mogelijk middels stimulerende muziek veel te laten bewegen. Aanvullend kan men overwegen om medicinale cannabis te gebruiken om de spieren tot rust te laten komen.
Neurotransmitter acetylcholine: veroorzaker Parkinson en MS

Neurotransmitter acetylcholine: veroorzaker Parkinson en MS

Voor de overdracht van prikkels van de zenuwen naar de spieren wordt acetylcholine ingezet. Het is een neurotransmitter, waarmee de hersenen weefsels, organen en lichaamsprocessen kunnen aansturen. He…
Levodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij Parkinson

Levodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij Parkinson

Door een afnemende hoeveelheid dopamine in het lichaam, neemt de zenuwactiviteit toe en worden trillingen of bevingen door toedoen van de neurotransmitter acetylcholine veroorzaakt. Het resulteert in…
Jong optredend Parkinson: trillend lichaam en sociale impact

Jong optredend Parkinson: trillend lichaam en sociale impact

Indien ongewenste trillingen, tics en spastische bewegingen de overhand nemen, dan is er sprake van Parkinson. Meestal komt dit pas rond de gepensioneerde leeftijd voor. Het kan echter ook voor het vi…
Leven met Parkinson: beweging, stimulans en hulp omgeving

Leven met Parkinson: beweging, stimulans en hulp omgeving

Parkinson is een progressief verslechterende ziekte, waarbij de persoon motorische, geestelijke en incontinentie problemen krijgt. Het heeft grote impact op de persoon als ook de directe omgeving. Vee…
Psychische invloed bij ziekte van Parkinson

Psychische invloed bij ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson heeft grote impact op het functioneren van het lichaam. In eerste instantie zijn de klachten zoals trillingen nog beperkt, echter de invloed neemt geleidelijk aan toe. Incontin…
Astma, Parkinson, depressie en borstkanker door DPP4-tekort

Astma, Parkinson, depressie en borstkanker door DPP4-tekort

In het lichaam zijn verschillende enzymen werkzaam om ongewenste stoffen uit te schakelen. Eén daarvan is het DPP4-enzym. Het is verantwoordelijk voor een zestigtal processen. Exorfine dat vanuit voed…
Magnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderen

Magnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderen

Heeft men een magnesiumtekort dan kunnen de gevolgen erg lijken op ADD, ADHD en Parkinson. Er bestaat een duidelijke relatie tussen deze ziekten en een tekort. Het gaat daarbij voornamelijk om de stof…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 05-04-2014, laatst gewijzigd op 08-09-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rkirbycom, Rgbstock
  • http://www.gezondheidsnet.nl/parkinson/parkinson-meer-dan-trillen-alleen
  • https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-ziekte-van-parkinson
  • http://www.parkinsonnet.nl/media/2776037/artikel_brein-_nrc_next_parkinsonnet.pdf