Invloed van Parkinson: trillen, motoriek, angst en psyche
Ongecontroleerd trillen, bewegen waarnaast ook psychische problemen tot ontwikkeling komen, zijn het gevolg van de ziekte van Parkinson. De ziekte komt meestal bij zestigplussers voor, echter het kan ook als de jonge en jeugdvariant voordoen. Het is voor de zieke als ook de omgeving van belang om met de tijd veel aanpassingen te doen. Wat houdt de ziekte in, wat zijn de verschillende gevolgen en wat zijn de tips om er mee te leven?
Ontregeld dopaminegehalte
Primaire veroorzaker van Parkinson is het aandeel dopamine in het lichaam. Dit is een neurotransmitter waardoor het lichaam tot rust komt. Een laag gehalte zorgt ervoor dat een andere stof geheten acetylcholine overactief is, waardoor spieren continu worden gestimuleerd. Dit resulteert in trillingen, spastische bewegingen en verminderde controle over de motoriek. Aanvullend heeft de ziekte andere ingrijpende psychologische complicaties zoals dementie, angst, schaamte, agressie en eenzaamheid.
Behandeling
De ziekte is een progressieve verslechtering van het functioneren van het lichaam. Het is tot dusver nog niet te genezen. Toch zijn er methoden om de ernst ervan te beperken of de ontwikkeling van de ziekte minder snel te laten verlopen. Voldoende levodopa via medicatie is van belang waarnaast voldoende beweging en tuinbonen kunnen helpen. Beweging verbrandt als het ware het teveel aan acetylcholine. Zeker in een later stadium is het van belang om de patiënt mogelijk middels stimulerende muziek veel te laten bewegen. Aanvullend kan men overwegen om medicinale cannabis te gebruiken om de spieren tot rust te laten komen.