Wat is een auto-immuunziekte: gevolgen en behandeling?
De weerstand oftewel het immuunsysteem zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen zoals infecties, virussen, bacteriën worden geïdentificeerd en aangepakt. Daardoor voorkomt het lichaam dat we ernstig ziek worden. Het kan echter voorkomen dat de weerstand eigen cellen als lichaamsvreemd herkend, waardoor het tegen onszelf keert. In dat geval is er sprake van een auto-immuunziekte. Welke verschillende ziekten vallen hieronder, wat zijn de symptomen en hoe verloopt de behandeling?
Aantasting van eigen cellen
In het lichaam spelen vele processen en stoffen een belangrijke rol, waardoor we goed kunnen blijven draaien. Indien het immuunsysteem hiertegen gaat optreden, dan kan het structurele problemen aan het lichaam veroorzaken. Het zorgt ervoor dat we niet meer zo functioneren zoals het zou moeten. Het kan zich uiten in uiteenlopende klachten, waardoor de levenskwaliteit in verschillende gradaties wordt aangetast.
Uiteenlopende ziekten
De weerstand kan zich tegen het eigen lichaam opzetten waardoor een bepaalde stof, cellen of organen worden aangetast. Denk aan GPA waarbij een groeiende ontsteking de complete luchtwegen en nieren kunnen aantasten. Daarbij verkorrelt weefsel en kunnen ernstige huidwonden worden veroorzaakt. Bij Myasthenia Gravis worden de spierreceptoren aangetast, waardoor zenuw-enzymen niet meer kunnen worden geïdentificeerd. Daardoor neemt de spieractiviteit af, waarbij men ernstig vermoeid is en spierzwakte heeft. Wat zijn de voornaamste auto-immuunziekten, hoe zijn die aan
syndromen gerelateerd en wat wordt daaraan gedaan?