Rode bloedlichaampjes en gezond lichaam: probleem en advies!
Om goed te kunnen functioneren dienen alle lichaamsdelen van voldoende zuurstofrijk bloed te worden voorzien. Daartoe dient hemoglobine (rode bloedlichaampjes) via magnesium en ijzer aan zuurstof te worden gekoppeld zodat weefsel daarvan kunnen worden voorzien. De kwaliteit van het bloed is dus essentieel voor het goed kunnen functioneren van ons complete wezen. Daaraan gerelateerd is het eveneens van belang dat de invloed van hart- en vaatziekten wordt voorkomen door een gezonde levensstijl aan te meten. Waaruit bestaat bloed en wat kunnen de problemen daarbij zijn?
Belangrijke bouwstenen
Het bloed vervoert alles wat het lichaam maar nodig heeft. Het is de snelweg van de belangrijkste stoffen waarmee ons gestel met weefsels wordt opgebouwd zodat wij adequaat kunnen blijven doordraaien. Denk aan zuurstof maar ook vitaminen, vetten, mineralen en dergelijke. Daarnaast bevat het bloedplaatjes welke wondjes versneld kunnen laten herstellen. Het bloed heeft een levensduur van circa 120 dagen waarna het wordt ververst. Dit is een dagelijks proces waarbij het hemoglobine in bilirubine wordt omgezet en geeft als afvalstof de ontlasting de typisch donkere kleur.
Aandoeningen aan het bloed
Indien de lever niet meer goed werkt dan kan het aandeel bilirubine slecht wordt afgevoerd waardoor de giftige afvalstof in andere weefsels wordt opgeslagen. Denk aan de huid en ogen. Deze kleuren in dat geval geel doordat geelzucht is ontstaan. Andere problemen kunnen zijn dat er bloedarmoede is - oftewel onvoldoende zuurstofdragers waardoor het lichaam snel is uitgeput - of dat er een bloedinfectie optreedt. Wat zijn de tips om extra rode bloedlichaampjes aan te laten maken en wat voor invloed hebben B11, B12 vitamine maar ook de inname van varkenslever daarop?
Hoe zijn bloedaandoeningen verder gerelateerd aan
trombosevorming en wat is de invloed daarvan op het lichaam?