Wat is de invloed van zenuwziekten op ons functioneren?
De zenuwen sturen alle lichaamsprocessen aan door elektrische signalen van het brein naar zenuwuiteinden te versturen. Dit proces verloopt binnen een fractie van een seconde, zodat het lichaam snel en effectief kan reageren. Ons lichaam heeft daartoe enkele miljoenen zenuwbanen en vertakkingen, zodat weefsels, spieren, organen en lichaamsprocessen optimaal verlopen. Indien er aandoeningen aan de zenuwen voordoen, kan het ingrijpende problemen veroorzaken. Wat kunnen de consequenties zijn van minder goed functionerende zenuwen?
Beklemmingen
Indien zenuwen worden beklemd, kan het tintelingen, pijn, gevoelloosheid of verlamming veroorzaken. Zeker de wervels van de ruggengraat zijn zeer gevoelig. Indien een tussenwervelschijf ontzet is of een wervel breekt, kan het ernstige problemen geven. Wordt de zenuw belast, dan kan met ontlasting van die zenuw de aandoening worden verholpen. Is er echter sprake van een dwarslaesie, dan is de zenuw doorbroken en tijdelijke of aanhoudende verlamming wordt veroorzaakt.
Aangetaste zenuwwerking
Ook de werking van de zenuwen kan zijn aangetast. Elektrische prikkels worden via natriumionen verzonden, waarna het ter plaatse van de zenuwuiteinden in acetylcholine wordt vertaald. Er kan sprake zijn van een natriumtekort, slecht werkende axon of myeline of de vorming van acetylcholine wordt verhinderd. Het kan leiden tot uiteenlopende ziekten zoals Multiple Sclerose (MS), Parkinson, Alzheimer en
epileptische aanvallen. Waardoor worden zenuwziekten veroorzaakt en wat kan daaraan worden gedaan?