Gevolgen van coma: behandeling, ontwaken en euthanasie
Door zwaar letsel aan het lichaam of de hersenen kan shock ontstaan, waardoor de persoon in coma raakt. Er wordt onvoldoende zuurstofrijk bloed aangevoerd, waardoor de hersenen beschadigt kunnen raken. De persoon is buiten bewustzijn en voelt geen pijn. Hoe lang een coma duurt hangt per geval af en is aan de mate van letsel gerelateerd. Daarnaast is het zeer de vraag hoeveel cognitieve schade er werkelijk van toepassing is, zodra men ontwaakt. Wat houdt coma in, wat zijn de gevolgen en hoe kan soms euthanasie worden overwogen?
Kunstmatig of door letsel
Er zijn twee hoofdvarianten voor coma. Enerzijds gaat het om een kunstmatige coma. De patiënt heeft veel letsel opgelopen en wordt daarom onder zeil gehouden. Rust stimuleert herstel, waarnaast de patiënt geen pijn heeft. Anderzijds kan men in coma raken naar aanleiding van shock of ernstig letsel aan de hersenen. Daarbij komt men in eerste instantie in een diepe coma terecht, echter na maximaal enkele maanden verandert het naar coma vigil. In die omstandigheid reageert het lichaam met reflexen, terwijl de persoon geen bewustzijn heeft. Die omstandigheid kan maanden of jaren aanhouden.
Euthanasie
Indien men langdurig in coma ligt, dan kan worden overwogen om euthanasie uit te laten voeren. Er is namelijk sprake van een uitzichtloos bestaan, waarbij de kans op wakker worden steeds kleiner wordt. Daarnaast heeft men meestal ernstige schade aan de hersenen, mentale capaciteit of cognitiviteit. De moeilijke stap om te euthanaseren kan na verloop van tijd wel worden gemaakt, mits de patiënt vooraf een wilsverklaring heeft opgesteld. Hoe kan aan een comapatiënt een vredig uiteinde worden geven door euthanasie toe te passen?
Wat zijn de gevolgen van een coma, waarom wordt iemand in coma gehouden en hoe kan men worden geëuthanaseerd?