Gevolgen van te weinig of teveel hormonen op het lichaam
Om als persoon optimaal te kunnen functioneren, heeft het lichaam vanaf de geboorte tot het overlijden hormonen nodig. Meest belangrijke klier daarbij is de hypofyse, alwaar de hormoonproducerende stoffen worden afgescheiden. Die stoffen sturen op hun beurt weer organen en klieren aan, om verder hormonen af te scheiden. Oftewel als de hypofyse niet goed meer werkt, dan heeft het dramatische gevolgen voor het complete lichaam. Denk aan groei en vruchtbaarheid. Wat is de invloed van hormonen op het lichaam en hoe kunnen problemen daarbij worden opgelost?
Invloed van de hypofyse
De hypofyse is onmiskenbaar het meest belangrijke kliertje in ons lichaam. Het stuurt namelijk alle processen in het lichaam aan, waartoe de juiste hormonen in de goede verhouding worden aangemaakt. Indien hier een probleem ontstaat, kan hypopituïtasrisme worden veroorzaakt. Daardoor raakt het lichaam verstookt van hormonen! Oftewel de groei neemt af, we hebben minder energie en kunnen uiteenlopende onverklaarbare klachten krijgen. Aandoeningen eraan kunnen bijvoorbeeld leiden tot het syndroom van Kallman (late puberteit trage groei lichaam) of het syndroom van Sheehan (geen menstruatie en borstvoeding na bevalling). Waarom is de hypofyse dermate belangrijk en hoe wordt het lichaam verder aangestuurd?
Klieren, organen en hormonen
Verschillende organen in het lichaam maken meerdere hormonen aan, waarmee lichaamsprocessen worden aangestuurd. Denk aan het luteïniserende hormoon voor de vruchtbaarheid, maar ook de aanmaak van androgeen. Het ligt ten grondslag aan testosteron, oestrogeen en progesteron en is dus ontzettend belangrijk. Het bepaalt hoe sterk we zijn, hoe het lichaam vorming krijgt, hoe snel de puberteit komt en of er problemen zijn met de menstruatie.
Wat voor invloed hebben hormonen op het lichaamsfunctioneren?