Huidvlekken in alle soorten, kleuren en maten
Huidvlekken komen in vele vormen en kleuren voor. Van groot tot klein, van rood tot zwart en van onschadelijk tot dodelijke ernst. Hier worden een aantal huidvlekken besproken die u en ik in ons leven weleens zouden kunnen krijgen, of mogelijk reeds hebben. Welke soorten huidvlekken hebben we zoal, en valt er iets aan te doen?
Bruine zwarte vlekken
Zwakke aders en slagaders kunnen ervoor zorgen dat bloed traag stroomt. Dit verschijnsel komt vaak voor bij diepe veneuze trombose. Als gevolg van het traag stromend bloed is er in de benen een relatief hoge concentratie aan bloed. De rode bloedlichaampjes kunnen als gevolg daarvan doorsijpelen naar het oppervlak van de huid. Daar gaan de bloedlichaampjes concentreren, waardoor steeds donkerder wordende huidvlekken op de enkel verschijnen. Deze vlekken zijn uitermate kwetsbaar en kunnen als gevolg van een schram of buil maandenlang nazweren en etteren.
Rode huidkringen
Wanneer iemand wordt gebeten door een teek dan is er een kans van 1,5% dat er een infectie optreedt. De teek kan namelijk de drager van de Borrelia burgdorferi bacterie zijn. Is dit werkelijk zo dan kan een reeds aan potentiële levensbedreigende symptomen ontstaan. Het eerste stadium is een rode huidkring welke geleidelijk aan groter wordt tot een maximum van 40 centimeter. Herkent u een tekenbeet dan is het zaak om snel medische assistentie te krijgen in de vorm van een antibioticakuur. Probleem daarbij is dat als het bacterie in de bloedsomloop is terechtgekomen, dan kan het zenuwstelsel worden aangetast met alle consequenties van dien.
Stadium 2 en 3 bij de ziekte van Lyme kunnen vergaande consequenties hebben. Een minder gevaarlijke rode huidkring is een schimmelinfectie. Het jeukt erg en voelt branderig aan, waarbij u sterk de neiging heeft om te gaan krabben. Deze aandoening loopt men op plaatsen waar veel mensen samenkomen op zoals crèches, sportzalen, school, enzovoorts. Waardoor wordt ringworm veroorzaakt?
Rode vlekjes met pijnlijke blaasjes op het lichaam
Kinderen krijgen praktisch allemaal voordat ze twaalf jaar zijn waterpokken. Deze aandoening uit zich in rode vlekjes verspreid over het gehele lichaam, welke gepaard kunnen gaan met pijnlijke blaasjes. Dit kan enorm jeuken echter het is van belang dat het kind er niet aan gaat jeuken, omdat de aandoening zeer besmettelijk is. Op hogere leeftijd kan het waterpokkenvirus terugkomen in de vorm van rode vlekjes met pijnlijke blaasjes in een gordel aan een zijde van het lichaam. Het kan dan eveneens in het gezicht en op de ledematen voorkomen. Alhoewel deze aandoening vanzelf overgaat, kunt u er veel last van hebben. In beide gevallen kan zinkzalf uitkomst bieden omdat daarmee de vloeistof in de blaartjes indampt.
Verkleurende en vergroeiende huidvlekken
We hebben allemaal pigmentvlekken en moedervlekken. Deze zijn bruin van kleur, rond en variëren in grootte. Ook ouderdomsvlekken vallen hieronder. Door invloed van de zon kunnen bestaande moedervlekken groter worden, maar ook nieuwe vlekken in en op de huid ontstaan. Het is dan van belang dat u vergroeiingen en verkleuringen van de huid in de gaten houdt. Denk daarbij aan:
- is de kleursamenstelling van de vergroeiing anders dan de oorspronkelijke moedervlekken;
- is er sprake van een verheven vergroeiing;
- vindt de vergroeiing plaats over een snel groeiend gebied.
Om te toetsen of er sprake is van potentieel kanker dient u de huidvlekken te laten onderzoeken, waarbij de ABCDE regel voor de herkenning van een melanoom wordt toegepast. Hoe herken je huidkanker is dus een essentiële vraag?
Wat is verder de invloed van (pijnlijke) vergroeiingen en hoe verloopt wondgenezing en wat zijn de oorzaken van
huidvergroeiingen?