Wat veroorzaakt tijdelijke of chronische vermoeidheid?
Zijn we gezond en zitten we lekker in ons vel, dan kunnen we goed slapen. Daarbij laden we de batterij als het ware weer opnieuw op, zodat we de volgende dag weer met veel energie en fitheid kunnen starten. Het kan echter voorkomen dat we reeds bij het wakker worden ernstige vermoeidheid hebben. De batterij is onvoldoende opgeladen en dus moeten we ons door de dag sleuren. Waardoor wordt korte of aanhoudende vermoeidheid veroorzaakt en wat kunnen we doen om minder moe te zijn?
Ontregelde energiebalans
Heeft men veel stress of spanningen in het leven gehad dan kan er sprake zijn van bijnieruitputting. Het orgaantje is verantwoordelijk voor de aanmaak van enkele essentiële stoffen zoals adrenaline, cortisol en aldosteron. Deze zijn verantwoordelijk voor de hoeveelheid zouten in het lichaam, de bloeddruk maar ook hoeveel energie we hebben. Indien deze stoffen in een onbalans terechtkomen dan kan men er aanhoudend moe van zijn. In vergevorderde fase kan dit de ziekte van Addison inhouden waarbij men totaal niet met stresssituaties om kan gaan. Maar ook een hoog gehalte aspartaam (E951) in het lichaam kan moeheid en aanvullende onverklaarbare klachten geven.
Moe door een ziekte
Chronische vermoeidheid kan door voorgaande energiebalans worden veroorzaakt maar het kan ook door ziekten komen. Meest ernstige is uiteraard
kanker waarbij de weerstand een uitputtingsslag voert met kankercellen. Het gaat vaak gecombineerd met nachtzweten en veel gewichtsverlies. Daarnaast kan het liggen aan longabces, ADD, syndroom van Conn of juist een
auto-immuunziekte. Iedere ziekte gaat naast moeheidsverschijnselen gepaard met aanvullende klachten. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om via de reguliere arts of soms een natuurgeneeskundige een behandeling op te starten.
Wat zijn de redenen waarom we (chronisch) moe zijn en wat kan eraan worden gedaan?