Wat veroorzaakt anemie (bloedarmoede) en wat zijn de tips?
Het hebben van bloedarmoede, kan verstrekkende complicaties geven. De persoon kan zoal van de volgende klachten last hebben: snelle vermoeidheid, kortademigheid, tintelingen in het lichaam, duizeligheid of flauwvallen. Indien er sprake is van ernstig tekort aan gezonde bloedcellen, kan het voorkomen dat men direct of periodiek aan een bloedinfuus moet. Waardoor wordt bloedarmoede veroorzaakt en wat wordt eraan gedaan?
Chronische afbraak van rode bloedcellen
Normaal gaan rode bloedcellen 120 dagen mee, waarna het uiteen valt. Indien er sprake is van anemie dan wordt er of onvoldoende gezonde bloedlichaampjes in het beenmerg aangemaakt of de afbraak gaat te snel. Indien de rode bloedlichaampjes maar 60 dagen meegaan, dan ontstaat er snel een chronisch tekort. Is er eveneens sprake van onjuiste bloedcelvorming (onvoldoende rijping, geen goede vorm), dan kunnen die bloedcellen niet worden gebruikt. Onbruikbare cellen worden versneld afgebroken en uit het bloed gefilterd via de lever en milt. Dit kan potentieel tot overactiviteit van deze organen leiden, waardoor deze opzetten.
Ziekten welke anemie veroorzaken
Meerdere aandoeningen en ziekten kunnen leiden tot bloedarmoede. Denk aan de sikkelcelziekte of thalassemie, waarbij de vorm en aanmaak onjuist is. De bloedcellen zijn dus ongeschikt voor zuurstoftransport en gaan eerder kapot. Daarnaast kan het hemoglobine onvoldoende energie bevatten, waardoor de cel spanning bij G6PD deficiëntie sneller verloren gaat. Om aan te tonen dat er teveel rode bloedlichaampjes kapot gaan, wordt de haptoglobine bloedtest gedaan. Des te lager het serumwaarde is des te nijpender is de anemie.