Gebroken botten, fracturen: hoe gaat de behandeling herstel?
Een ongeluk of op een onverhoopte manier bij een val terechtkomen, kan aanleiding zijn voor vele soorten botbreuken. Een achterliggende oorzaak daarbij is het hebben van osteoporose oftewel botontkalking. Als de oudere persoon dan ongelukkig terechtkomt, kan het op vele vlakken ernstige pijnlijke gevolgen hebben. Wat zijn zoal de fracturen welke men voornamelijk oploopt en hoe worden deze behandeld?
Fracturen
Het menselijk lichaam is opgebouwd uit een skelet bestaande uit 206 beenderen. Tijdens de geboorte zijn dat er echter 300, welke bij het opgroeien samensmelten en vergroeien. Het vormt dus een complex geheel aan kleine en grote botten, welke afzonderlijk ook kunnen breken. Fracturen kunnen op elk deel van het lichaam van toepassing zijn, echter bepaalde botten hebben eerder kans om te breken dan andere. Indien men daarnaast ook een botaandoening heeft, dan neemt de kans daarop verder toe. Denk aan het breken van de heup na een val, ribben bij een overbelasting, de enkel of het middenvoetsbeetje bij een verkeerde trap of neus bij een gevecht.
Behandeling
Iedere botbreuk kan er strik genomen weer anders uitzien. Betreft het echter een netjes afgebroken deel, dan hoeft het slechts te worden gezet waarna het in het gips komt. Bij meer complexe of levensbedreigende fracturen dient men meer zekerheid te hebben hoe het wordt uitgevoerd en dus kan bijvoorbeeld de osteosynthese behandelmethode worden toegepast. Hoe lang de behandeling daarbij duurt of hoe lang een gips gedragen moet worden, is daarbij afhankelijk van de complexiteit en ernst. Laat je daartoe altijd informeren door de behandelend arts.