Invloed van serotonine op een burn-out en depressiviteit
Om goed te kunnen presteren heb je een prettig lichaamsgevoel nodig. Door werkdruk en stress kan het optimisme aanzienlijk dalen, waardoor je minder goed in je vel zit. Het kan echter voorkomen dat er een negatieve spiraal in gang wordt gezet met een progressieve verslechtering van de tevredenheid tot gevolg. Het hebben van een opgebrand gevoel, burn-out of depressiviteit kan een aanzienlijke aanslag zijn op de gezondheid van de mens. Wat voor invloed heeft het serotoninegehalte op de tevredenheid van het lichaam en waarom heeft het grote invloed bij depressiviteit?
De invloed van stress op het lichaam
Serotonine is een belangrijke neurotransmitter in het lichaam, waarmee wordt bepaald hoe we ons voelen. Heeft men veel van deze stof in het lichaam dan is er optimisme, lust om te eten en heeft men een zelfverzekerd gevoel. In het dagelijkse leven krijgen we te maken met problemen op het werk of thuis, waardoor de mate van angst en stress toeneemt. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat het serotoninegehalte aanzienlijk daalt. Oftewel de tevredenheid van het lichaam daalt, waardoor vele lichamelijke en geestelijke klachten kunnen ontstaan. Denk daarbij aan onverklaarbare aandoeningen en overspannenheid. Depressiviteit komt zowel bij mannen als vrouwen voor, echter de stap om er een einde aan te maken wordt door mannen sneller of eerder genomen. De aandoening vormt een potentiële levensbedreigende omstandigheid aangezien de persoon zichzelf helemaal wegcijfert en geen aandacht aan anderen geeft. Het kan resulteren in excessief gedrag. Waarom is het noodzakelijk dat er snel wordt ingegrepen bij depressiviteit en wat voor rol kan de omgeving daarbij hebben?
Herkennen van overspannenheid
Zonder dat je het merkt kan moeiteloos werken overslaan in een minder optimistische omstandigheid doordat stress toeneemt. Meer druk zorgt ervoor dat er mogelijk fouten worden gemaakt, waardoor je baas minder optimistisch over jouw prestaties is. Je zet je echter voor de honderd procent in en legt adviezen van anderen naast je neer. Goed presteren daar draait het om. Die inzet in combinatie met een volle agenda wegens het privé leven zorgt ervoor dat je minder aan jezelf denkt. De eigen tevredenheid is ondergeschikt geworden, waardoor het serotoninegehalte gaat dalen. Het kan ten grondslag liggen aan een lange lijst van onverklaarbare aandoeningen.
Hoe kunt u een burn-out herkennen en wat voor invloed heeft
serotonine daar zoal bij?