Constructieve veiligheidsaspecten van een gebouw
Iedereen weet dat een gebouw is gemaakt van wanden, vloeren en een dak. Daarvan zien we echter slechts het oppervlak terwijl we niet dieper kunnen kijken. Een gebouw wordt namelijk altijd gemaakt volgens een hoofddraagconstructie, waarlangs de belastingen van boven naar beneden worden afgedragen. Wat houdt dit in, hoe is de stabiliteit gegarandeerd en hoe wordt de constructie beschermd tegen brand?
De hoofddraagconstructie
De vloeren voor het dak en verdiepingen dienen de lasten van sneeuw, personen en meubilair over te dragen naar de wanden of liggers. De liggers dienen daarbij voldoende krachten te kunnen opnemen waarbij de oplegspanning klein genoeg is zodat de kalkzandsteenwanden het kunnen opnemen. Zijn de spanningen of lasten te groot dan moet er een stalen of betonnen kolom worden toegepast. Daarbij kunnen speciale constructies worden toegepast welke constructief gezien de meest logische vorm hebben, waarnaast ook stabiliteit moet worden gewaarborgd. De combinatie van alle lasten moeten uiteindelijk via een balkenrooster naar betonpalen of een fundering op staal worden afgevoerd. Wat houdt de hoofddraagconstructie in en waar bestaat het uit?
Veiligheid garanderen
Is een gebouw eenmaal aangelegd dan dient voorgenoemde hoofddraagconstructie te allen tijde voldoende veiligheid te hebben zodat aanwezigen bijvoorbeeld bij brand kunnen ontsnappen. Aan verschillende typen bouwwerken worden andere brandwerendheidseisen gesteld waaraan moet worden voldaan. Denk aan 30 minuten voor woningen, 60 minuten voor hallen en 90 minuten voor appartementsgebouwen. Het vertaalt zich naar extra dekking op de wapening, beschermende brandwerende materialen om stalen constructies, enzovoorts. Waar moet voor de veiligheid op worden gelet binnen de aanbouw van gebouwen?
Een belangrijk aspect van gebouwveiligheid wordt gevormd door het
funderingsontwerp.