Geinformeerd » Specials » Leveraandoeningen

Invloed van leverziekten op lichaam en geest

Invloed van leverziekten op lichaam en geest De lever vormt met de milt een belangrijke zuiveraar van het lichaam, zodat afvalstoffen via de ontlasting worden afgevoerd. Het breekt daarnaast gifstoffen zoals alcohol af zodat het lichaam wordt opgeschoond. Naast deze typerende eigenschappen heeft de lever vele functies. Indien er echter problemen aan de lever voordoen kan het verstrekkende gevolgen hebben. Wat zijn de gevolgen van leverziekten en –aandoeningen?

Zuiveraar van het lichaam

De lever is een relatief groot orgaan en vormt een grote bloed- en ijzeropslagplaats. Het is verantwoordelijk voor circa zeshonderd processen zodat wij ons gang kunnen gaan. Meest essentiele daarbij is het zuiveren van het bloed en het neutraliseren van gifstoffen. Zodra bloed afbreekt wordt hemoglobine uit de rode bloedcellen gehaald waarna het in bilirubine wordt omgezet. Die afvalstof wordt via de gal aan de ontlasting toegevoegd waardoor de keutel een bruine kleur krijgt. Het verlaat via de stoelgang ons lichaam. Indien er problemen aan de lever zijn kan het tot de opbouw van afvalstoffen leiden. Geelzucht geeft een gele kleur aan de huid en ogen, waarnaast de urine bruin stinkend wordt.

Hepatische encefalopathie

Presteert de lever minder goed - door bijvoorbeeld levercirrose - dan worden meerdere processen minder goed uitgevoerd. Er zal hepatische encefalopathie optreden waarbij de persoon uiteenlopende klachten kan krijgen. Bloedarmoede, weinig kracht, trillingen maar ook motorieke en neurologische problemen kunnen van toepassing zijn. Gifstoffen worden minder goed afgebroken en zullen daarom in organen accumuleren. Het tast neurologische processen aan waarnaast ook de werking van zenuwen wordt benadeeld.

Wat zijn zoal de lever gerelateerde ziekten en aandoeningen en wat zijn de gevolgen daarvan?
Paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie: bruin stinkende plas

Paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie: bruin stinkende plas

Het kan voorkomen dat u bij het wakker worden de ochtend plas doet waarbij de urine zeer donker van kleur is en onprettig ruikt. Deze omstandigheid wordt paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie genoemd…
Leverkanker herkennen: hoe herkent men kanker aan de lever?

Leverkanker herkennen: hoe herkent men kanker aan de lever?

De lever is een belangrijke zuiveraar van het lichaam en is verantwoordelijk voor uiteenlopende noodzakelijke processen. Door inname van gifstoffen (roken, alcohol) of zwaarlijvigheid kan levercirrose…
Bilirubine als overblijfsel van hemoglobine bloed: geelzucht

Bilirubine als overblijfsel van hemoglobine bloed: geelzucht

Om goed te kunnen functioneren zijn we direct afhankelijk van voldoende rode bloedlichaampjes en de mogelijkheid om daarbij zuurstof te vervoeren. Hemoglobine kan aan ijzerdeeltjes worden gekoppeld, w…
Invloed slecht werkende bloedzuiveraars (lever en milt)

Invloed slecht werkende bloedzuiveraars (lever en milt)

Bloed is van levensbelang omdat het lichaam daarmee van alle noodzakelijke stoffen, mineralen, energie en zuurstof wordt voorzien. Om het bloed van goede kwaliteit te houden, dienen oude bloedcellen,…
Hepatische encefalopathie: stoornissen door leverziekten

Hepatische encefalopathie: stoornissen door leverziekten

Indien de lever slecht tot niet werkt, dan zal in het lichaam het bloedammoniakgehalte snel stijgen. Ammoniak is voor de mens een gifstof, waardoor uiteenlopende geestelijke en fysieke problemen worde…
Ziekte van Wilson: hepatitis, levercirrose, groene oogkring

Ziekte van Wilson: hepatitis, levercirrose, groene oogkring

Nemen we voeding in, dan krijgen we kleine hoeveelheden koper binnen. Koper is van wezenlijk belang bij meerdere lichaamsprocessen. Een teveel aan koper wordt daarnaast via de ontlasting afgevoerd, zo…
Gele koorts: geelzucht, nierpijn, en bloedbraken

Gele koorts: geelzucht, nierpijn, en bloedbraken

In de zuidelijke tropische regionen van de wereld heerst volop de ziekte gele koorts. Het is een virusinfectie dat via de steek van een mug wordt overgedragen, waarna het de lymfklieren, weefsels en o…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 15-06-2014, laatst gewijzigd op 08-09-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.