Geinformeerd » Specials » Lymfeklierziekten

Welke ziekte of kanker tast lymfeklieren rechtstreeks aan?

Welke ziekte of kanker tast lymfeklieren rechtstreeks aan? De lymfeklieren beschermen het lichaam tegen virussen en bacteriën. Het kan direct hoge concentraties antistoffen aanmaken, zodat per ommegaande op ongewenste binnendringers wordt gereageerd. Is dit van toepassing dan kunnen de lymfeklieren pijn doen en opzetten. Waarom is een opgezette lymfeklier meestal onschuldig en wanneer moet men wel voor verder medische onderzoek gaan?

Onderdeel immuunsysteem

Via schaafwondjes, insectensteek of meer ernstige wonden kunnen virussen en bacteriën het lichaam binnendringen. Dit kan geregeld voorkomen en daarop zal het immuunsysteem reageren. Een belangrijke beschermer van het lichaam is het lymfesysteem, waarbij enkele honderden lymfeklieren verspreid aanwezig zijn. Het bevat hoge concentraties witte bloedlichaampjes, zodat met lymfevloeistof aangevoerde ongewenstheden direct kunnen worden geneutraliseerd.

Opgezette lymfeklieren

Heeft het lichaam ongewenstheden binnengekregen, dan zullen de lymfeklieren reageren. De nabij een infectiehaard gelegen lymfeklieren zullen lymfevloeistof vasthouden, zodat één en ander wordt gezuiverd. Bijkomstigheid is dat men pijnlijke opgezette lymfeklieren in de lies, oksel of nek heeft. Daarnaast kan er sprake zijn van een lymfevatontsteking. Een klein wondje of wondroos leidt dan eveneens tot een pijnlijke rode lijn over de huid van een arm of been.

Soms indicatie kanker

Indien de lymfeklieren opzetten en doen in eerste instantie geen pijn, dan kan het om kanker gaan. Of de lymfeklieren worden rechtstreeks aangetast door Non-Hodgkin-lymfoom of kankercellen zijn naar de lymfeklieren uitgezaaid. Wat zijn de symptomen bij kanker aan het lymfesysteem en waarom kan behandeling van NH-lymfoom in fase I of II (volgens Ann Arbor) in drievierde van de gevallen tot genezing leiden?
Pijnlijke bult lies, oksel, nek door opgezette lymfeklier

Pijnlijke bult lies, oksel, nek door opgezette lymfeklier

Indien een virus of bacterie het lichaam binnendringt, dan kunnen de lymfeklieren opzetten. Deze klieren komen overal in het lichaam voor en zijn op belangrijke plekken geclusterd. Het heeft tot doel…
Burkitt-lymfoom: agressieve snel groeiende lymfeklierkanker

Burkitt-lymfoom: agressieve snel groeiende lymfeklierkanker

Bij het Non-Hodgkin-lymfoom ontstaat ongewone celdeling in de lymfeklieren, waarbij na verloop van tijd het lymfesysteem en bloed met kankercellen is geïnfecteerd. Een specifieke NH-lymfoom is de Burk…
Non-Hodgkin lymfoom: behandeling zeldzame lymfeklierkanker

Non-Hodgkin lymfoom: behandeling zeldzame lymfeklierkanker

Val je op onverklaarbare manier tot op tien procent van je gewicht af en word je geregeld met veel zweet wakker dan kan het lymfeklierkanker zijn. De Non-Hodgkin lymfoom (NHL) is een zeldzame ziekte,…
TNM/G en Ann Arbor systeem: in welk stadium zit kanker

TNM/G en Ann Arbor systeem: in welk stadium zit kanker

Kanker is altijd een levensbedreigende ziekte. Des te eerder het kan worden vastgesteld des te gunstiger zijn de kansen voor herstel en de levensverwachting. Toch merkt men kanker vaak pas laat op, of…
Lymfangitis, lymfevatontsteking: pijnlijke rode lijn huid

Lymfangitis, lymfevatontsteking: pijnlijke rode lijn huid

Een schaafwondje, houtsplinter of wondroos kunnen aanleiding zijn voor lymfevatontsteking. Oftewel inwendig wordt het lymfevloeistof aangetast door een bacterie, waardoor de huid langs het aangetaste…
Lymfoedeem: zwelling, overgewicht door lymfevatklep-lekkage

Lymfoedeem: zwelling, overgewicht door lymfevatklep-lekkage

Door een genetische afwijking, het ouder worden en door chemokuur kan lymfevatklep-lekkage worden veroorzaakt. Lymfevloeistof kan daarbij terugstromen, waardoor de druk op het lymfesysteem toeneemt. A…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 06-11-2015, laatst gewijzigd op 08-09-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec14/ch177/ch177c.html