Geinformeerd » Specials » Menstruatieproblemen

Pijn, onregelmatige bloeding en uitblijven van menstruatie

Pijn, onregelmatige bloeding en uitblijven van menstruatie Vanaf het moment dat de vrouw vruchtbaar is tot de overgang zal iedere maand de menstruatie op gang komen. Het heeft tot doel om het baarmoederslijmvlies te vervangen, zodat het opnieuw klaar staat voor de eventuele innesteling van een bevrucht eitje. Veel vrouwen regelen het via de pil, zodat op gezette dagen de bloeding op gang komt. De periode verloopt echter niet voor iedere vrouw zo standaard als dat men het zou willen. Pijn, overmatige bloeding of juist het uitblijven ervan kunnen veel ongemak en vraagtekens geven. Hoe wordt de menstruatie aangestuurd en wat zijn veel voorkomende problemen daarbij?

Hormonale aansturing

Iedere maand komt de periode weer nadat het baarmoederslijmvlies 27 dagen tevergeefs heeft gewacht op de innesteling van een bevrucht eitje. In die periode zorgt oestrogeen ervoor dat de baarmoederwand optimaal is doorbloed waarnaast een uitstekende conditie wordt aangehouden voor innesteling. Indien dit niet van toepassing is dan zal het aandeel oestrogeen dalen waardoor via het progesteron de menstruatie op gang komt. Per vrouw verschilt het hormonale niveau en dus biedt de pil in veel gevallen uitkomst om de periode vast te leggen en om zwangerschap te voorkomen. Door de inname van de pil kan ook het gewicht worden beïnvloed.

Afwijkende periode

Als een maand de menstruatie wordt overgeslagen dan vermoed je al snel dat het om een zwangerschap gaat. Echter vele andere redenen kunnen er aanleiding voor zijn dat de maandelijkse bloeding vermindert, onregelmatig is of niet komt. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er sprake is van vleesbomen of een overactieve schildklier waardoor aanvullende bloedingen en/ of problemen ontstaan. Het kan eveneens leiden tot ernstige pijnen en overmatige bloedingen geven tijdens de periode maar kan ook bloed opleveren buiten de normale menstruatie om.

Pijnreductie

Om de invloed van pijn tijdens de periode te verzachten kun je handig gebruik maken van thee. Meerdere theeën hebben gunstige eigenschappen om de invloed van de overlast te verzachten. Zeker als de vrouw last heeft van anemie (bloedarmoede) dan kan het met veel kramp en steken vergaan. Het kan ervoor zorgen dat de vrouw compleet geïmmobiliseerd raakt en dus verder niets kan doen. Uiteraard hoeft dit niet door juist gunstig werkende stoffen in te nemen. Denk aan geneeskrachtige duizendblad- of gemberthee. Het zorgt ervoor dat de bloeding eenvoudiger verloopt waarnaast de stoffen ook een pijn dempende werking hebben.

Wat zijn de gevolgen van menstruatieproblemen en wat voor invloed kan het hebben op de vruchtbaarheid?
Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?

Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?

Om de vrouw de mogelijkheid te geven zwanger te worden tijdens de vruchtbare periode dient de vrouw te menstrueren. Door invloed van menstruatie hormonen wordt het baarmoederslijmvlies vervangen, zoda…
Diarree of braken bij pilinname: is het nog wel veilig?

Diarree of braken bij pilinname: is het nog wel veilig?

De anticonceptiepil wordt ingenomen, zodat de menstruatie op een gezette dag van de maand voordoet. Bijkomstigheid is dat de inname eveneens bescherming biedt tegen onverhoopte zwangerschap bij onbesc…

Minipil bij borstvoeding, overgang, overgewicht en trombose

De inname van de pil zorgt ervoor dat hormonen op een hoog niveau aanwezig zijn, waardoor zwangerschap wordt vermeden. Toch kan de vrouw door een verhoogd oestrogeengehalte last krijgen van aan het ho…
Embolisatie: dichten bloedvaten vleesbomen, onvruchtbaarheid

Embolisatie: dichten bloedvaten vleesbomen, onvruchtbaarheid

Heeft de vrouw vleesbomen, dan kan men veel overlast ervaren. Bloedingen en pijn kunnen buiten de normale menstruatie periode voorkomen, waarnaast het ook grote invloed kan hebben op de zwangerschap.…
Syndroom van Sheehan: menstruatiestop en geen borstvoeding

Syndroom van Sheehan: menstruatiestop en geen borstvoeding

Indien de hypofyse afsterft, krijgt het lichaam onvoldoende hormonen waardoor het syndroom van Sheehan ontstaat. Het zorgt ervoor dat bepaalde lichaamsfuncties niet meer goed verlopen, waardoor op de…
Duizendbladthee: betere bloeding en minder menstruatiekramp

Duizendbladthee: betere bloeding en minder menstruatiekramp

Voor sommige vrouwen verloopt de menstruatie met veel pijn en kramp, doordat er relatief weinig zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd. Het kan betekenen dat de periode onregelmatig verloopt en bij bloed…
Veel bloedverlies, buikpijn bij menstruatie: vleesboom myoom

Veel bloedverlies, buikpijn bij menstruatie: vleesboom myoom

Het hebben van een vergroeiing in de baarmoederspierlaag leidt meestal niet tot klachten. In sommige gevallen kan het betekenen dat de vrouw tijdens de menstruatie extreme pijnen kan ervaren of heftig…
Krijg je brede heupen van de pil? Menstruatie en hormonen

Krijg je brede heupen van de pil? Menstruatie en hormonen

De pil innemen is voor de vrouw vanaf de tiener jaren tot de overgang een dagelijks gebruik. Het zorgt ervoor dat de periode netjes op gezette momenten komt, waarnaast de kans op bevruchting na de daa…
Onregelmatige menstruatie door overactieve schildklier

Onregelmatige menstruatie door overactieve schildklier

Iedere maand vertrouw je erop dat de periode netjes op tijd komt en gaat. Met de jaren kan er een onregelmatigheid ontstaan, doordat hormonen in het lichaam ontregeld zijn. Hyperthyreoïde (thyreotoxic…
Drink gemberthee tegen menstruatiepijn!

Drink gemberthee tegen menstruatiepijn!

Iedere maand heeft de vrouw er last van. De menstruatie komt op gang, waarbij het lichaam het baarmoederslijmvlies uitscheidt in de vorm van bloedingen. Deze bloedingen kunnen gepaard gaan met heftige…
Op welke leeftijd start de borstgroei en menstruatie?

Op welke leeftijd start de borstgroei en menstruatie?

Zodra de puberteit start heeft het kind reeds enige borstgroei en zal de bloeding snel op gang komen. Hoe snel dit van toepassing is, hangt per kind af. Door toedoen van hormoonaanmaak, voeding, gewic…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 03-08-2013, laatst gewijzigd op 30-10-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.