Wat voor invloed hebben neurotransmitters op leven, ziekten?
Neurotransmitters sturen het lichaam en processen aan, zodat we kunnen bewegen en gezond zijn. Het gaat hierbij om signaalstoffen, welke door zenuwen worden afgegeven en vervolgens door receptoren worden verwerkt. Het vormt de basis van een goed functionerend lichaam. Indien neurotransmitters ontregeld raken, dan kunnen uiteenlopende aandoeningen of ziekten optreden. Wat is de invloed van neurotransmitters op het leven en hoe veroorzaakt het ziekten?
Goede beweging en lichaamsprocessen
In ons lichaam zijn miljoenen zenuwen actief om het lichaam aan te sturen en werkende te houden. Daartoe worden elektrische prikkels verstuurd, welke vervolgens bij zenuwuiteinden in neurotransmitters worden omgezet. Die neurotransmitters worden vervolgens door receptoren opgevangen, zodat een spier wordt aangetrokken of een proces wordt uitgevoerd. Denk aan de activatie van kliertjes om speeksel of slijmen aan te maken. Neurotransmitters zijn essentieel voor een goede gezondheid van het lichaam.
Veroorzaker van ziekten
Indien er een onbalans is tussen verschillende neurotransmitters dan kan het aanleiding zijn voor verschillende ziekten. Indien er teveel acetylcholine aanwezig is of juist te weinig dopamine dan worden de spieren overactief. De spierreceptoren ontvangen continu deze signaalstof, waardoor de spieren gaan trillen of ongecontroleerd bewegen. Parkinson wordt op deze manier veroorzaakt. In het geval van Multiple Sclerose neemt in toenemende mate het aandeel acetylcholine af, waardoor lichaamsprocessen en controle over de spieren geleidelijk aan uitvallen. Ook in het geval van insecticidevergiftiging treedt versnelde accumulatie van acetylcholine op waardoor men heftig schudt en begint te schuimbekken.