Geinformeerd » Specials » Ontlastingsproblemen

Vreemde kleur keutel, pijnlijke darmen en diarree: oorzaken

Zodra we eten innemen wordt dat door het lichaam verwerkt zodat er energie en voedingsstoffen aan wordt onttrokken. Het vormt de basis voor ons bestaan en welzijn. Vanaf het moment dat het de maag heeft verlaten en in de dunne darm terechtkomt ondergaat het verschillende bewerkingsslagen waardoor we worden gevoed. In de dunne darm worden essentiële eiwitten, vetten, mineralen en vocht onttrokken waarna het in de dikke darm door bacteriën wordt bewerkt. Wat kunnen zoal de problemen bij de ontlasting zijn?

Darmreacties

Wat we innemen kan voor een deel bepalen hoe de darmen daarop reageren. Is er sprake van een te pittig eten dan gaat de darm het niet verwerken echter in hoog tempo afvoeren. Het kan ook zijn dat de persoon last heeft van een bepaalde intolerantie zoals voor koemelk of gluten. In dat geval zal de dunne darm extreem reageren waardoor heftige bewegingen ontstaan met kramp en pijn tot gevolg. De persoon dient dus op te letten op wat er wordt ingenomen om overmatige darmreacties te vermijden.

Diarree en kleuren

Door voedselinname maar ook door bepaalde aandoeningen kan de kleur en consistentie van de keutel aanzienlijk veranderen. Denk aan normaal bruin, geel, wit, groen of rood. De kleuren kunnen dus aanzienlijk variëren en kunnen door verschillende lichaamscondities worden veroorzaakt. Het kan namelijk komen door bepaalde kleurstoffen in het voedsel maar ook door meer ernstige aandoeningen zoals de ziekte van Crohn. Waarom heeft jouw poep een bepaalde kleur of waterigheid en wat kan daaraan worden gedaan?

Naast ontlastingsproblemen kunt u ook blaasproblemen hebben. Waardoor wordt lastig plassen veroorzaakt?

Poepen lukt niet, maar ik moet wel! Wat kan ik doen?

Dagelijks nemen we veel voedsel in en dat wordt in de maag met darmen verteerd. Het geeft ons energie, mineralen en andere voedingsstoffen, zodat we goed kunnen blijven doordraaien. Overblijfselen daa…

Schoonspuiten na het poepen voor betere hygiëne

Heeft men net de ontlasting gedaan, dan moet het worden schoongemaakt. Standaard wordt daar toiletpapier voor gebruikt, echter dat kan in bepaalde omstandigheden ook tot extra gevoeligheid, pijn of ir…

Bloedende aambei, noodzaak voor hygiëne, spoelen en droogte

Door hard te persen kan het voorkomen, dat men een aambei oftewel een rectale spatader krijgt. Het kan veel pijn en overlast geven, waarnaast ook de kans op bloeding aanwezig is. Door droogte, scheurt…
CIIP: niets kunnen eten, darmobstructie en zwarte gal braken

CIIP: niets kunnen eten, darmobstructie en zwarte gal braken

Voor een gezond lichaam zijn we afhankelijk van goede voeding en hoe dat door de verteringskanalen wordt verwerkt. Het kan echter voorkomen dat de darmen een voedselblokkade veroorzaken, waardoor men…
Rotavirus: heftige diarree, uitdroging bij baby of zuigeling

Rotavirus: heftige diarree, uitdroging bij baby of zuigeling

Door toedoen van voeding, de weerstand en hygiëne kan een baby snel worden geïnfecteerd met bacteriën of een virus. Bij het rotavirus kan een kind mogelijk door speelgoed van andere kinderen worden be…

Zwarte poep, teerachtige keutel door inwendige bloeding

Het hebben van diep zwarte teerachtige ontlasting, kan door een inwendige bloeding komen. Zeker als het acuut heftig voorkomt of aanhoudend van toepassing is, dan is medische controle noodzakelijk. Er…

Ontlasting in verschillende kleurvariaties

Het hebben van een geregelde stoelgang zorgt ervoor dat voedsel restanten en afvalstoffen worden afgevoerd. We vertrouwen erop dat het altijd optimaal werkt en dat we daardoor op een vast moment van d…

Dysenterie: zeer besmettelijke diarree met pus, bloed, slijm

Het hebben van diarree kan iedereen overkomen. Heeft men echter besmet voedsel of water ingenomen met Shigella bacillen, dan is het heel een ander verhaal. Deze bacterie-orde tast het darmslijmvlies e…

Tintelende handen en voeten bij het poepen

Een logisch gevolg op het innemen van voedsel is dat de persoon na verloop van tijd de neiging krijgt om te poepen. Het kan voorkomen dat de ontlasting er af en toe niet op het gewenste moment uitkomt…
Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?

Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?

Poepen doen we zittend op het toilet, zodat we ons ontspannen of persend van de ontlasting ontdoen. Doordat we een zittende houding hebben, wordt de endeldarm iets dichtgeknepen en daardoor wordt de s…

Bloed in mijn poep: redenen voor bloederige ontlasting

Heeft u net uw behoefte gedaan, dan kunt u bij het zien van bloed in de ontlasting goed schrikken! De verse bloedrode streep of zwarte tot donkerrode stukjes steken vreemd af tegen de normaal bruine k…

Verstopte darmen, pijn, harde keutel: hoe kom je ervan af?

Slecht kunnen poepen door een opstopping kan veel overlast geven. Obstipatie kan door verschillende redenen worden veroorzaakt. Denk aan te snel eten, waarbij men te weinig kauwt. Daarnaast kan het li…
Diarree of braken bij pilinname: is het nog wel veilig?

Diarree of braken bij pilinname: is het nog wel veilig?

De anticonceptiepil wordt ingenomen, zodat de menstruatie op een gezette dag van de maand voordoet. Bijkomstigheid is dat de inname eveneens bescherming biedt tegen onverhoopte zwangerschap bij onbesc…

Verschillende soorten diarree en waterige consistentie poep

We hebben er allemaal weleens last van: diarree. Probleem van de aandoening is dat het vaak op de meest vervelende momenten voordoet en de nood hoog is of wordt. Snel moet er een toilet worden gezocht…
Pijnlijke vertering voedsel dunne darm: glutenvrij dieet

Pijnlijke vertering voedsel dunne darm: glutenvrij dieet

Heb je net gegeten, krijg je na circa een uur tot drie uur ernstige pijn net onder je borstkas. Het is duidelijk dat het gerelateerd is aan de vertering. Je laat je onderzoeken in het ziekenhuis, maar…
Pijnlijke darmen en bloederige ontlasting: ziekte van Crohn

Pijnlijke darmen en bloederige ontlasting: ziekte van Crohn

Voor een goede vertering van voedsel zijn we afhankelijk van onze darmen. Zeker de circa vijf meter lange dunne darm is essentieel voor de goede verwerking en opname van vele noodzakelijke stoffen. Bi…
Winderigheid, buikpijn, diarree: lactose-intolerantie darmen

Winderigheid, buikpijn, diarree: lactose-intolerantie darmen

Wij Nederlanders zijn echte kaaskoppen en houden wel van een lekker pittig stukje kaas. Sommige mensen hebben echter last van een lactase-tekort, waardoor lactose-intolerantie ontstaat. Het houdt in d…

Waterige ontlasting, diarree, buikgriep: de veroorzakers!

Je wordt wakker waarbij je de drang al voelt en spoed je dus haastig naar het toilet. Waterige ontlasting kan een enkele keer voorkomen, maar soms kan het je dagelijkse ritme compleet verstoren. Op on…
Dientamoeba fragilis-infectie: diarree, buikloop, pijn darm

Dientamoeba fragilis-infectie: diarree, buikloop, pijn darm

Vermoeidheid, stevig afvallen, geregelde diarree en/ of buikpijn kan worden veroorzaakt door dientamoeba fragilis-infectie. Dit is een eencellig diertje welke van deels verteerd eten voedt, waardoor d…
Colitis Ulcerosa: darmontsteking en diarree met slijm, bloed

Colitis Ulcerosa: darmontsteking en diarree met slijm, bloed

Een pijnlijke opgezette buik gecombineerd met aanhoudende slijmerige en bloederige diarree is een kenmerkend signaal van Colitis Ulcerosa. Het wordt veroorzaakt door een chronische en uitbreidende dar…
Blindedarmontsteking: heftige navel- en buikpijn

Blindedarmontsteking: heftige navel- en buikpijn

Ernstige navel- of buikpijn rechtsonder in de buik kan worden veroorzaakt door appendicitis oftewel blindedarmontsteking. Het is een vaak voorkomende aandoening, waarbij het wormvormige aanhangsel ont…
Prikkelbare darm syndroom: darmkramp, diarree of opstopping

Prikkelbare darm syndroom: darmkramp, diarree of opstopping

Een spastische darm waarbij men vage klachten aan de darmen of buik heeft, komt veel voor. Er wordt verondersteld dat tot op een vijfde van de bevolking van het prikkelbare darm syndroom last heeft, w…

Rechtopstaand kun je het beste de ontlasting ophouden

Door te staan kan men veel beter de ontlasting onder controle houden. Er zit namelijk een zekere spier om de endeldarm heen, welke bij het staan de darm dichtknijpt. Het is naast de anusring als het w…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 17-08-2013, laatst gewijzigd op 30-10-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.