Verminderd zicht, wat zijn de aandoeningen aan het oog?
Hoe we de wereld ervaren, hangt voor een groot deel af van een goede werking van de ogen. Via dit zintuig kan de mens een goed beeld van de omgeving vormen, zodat men zonder moeite kan oriënteren en bewegen. Het vormt de basis van hoe ons leven is ingericht. Er kunnen echter meerdere aandoeningen voordoen, waardoor het zicht wordt belemmerd. Waardoor kan goed zien worden aangetast en wat kan eraan worden gedaan?
Pterygium en droge ogen
Onder invloed van stof, droge wind en veel zonnestraling kan vanuit de ooghoeken een wit weefsel over het hoornvlies groeien. Er zitten veel rode adertjes in, waardoor het oog meer rood lijkt. Zodra het de iris heeft bereikt valt het pas echt op, omdat de bedekking de oogvorm lijkt te veranderen. Wat houdt de pterygium in, wat gebeurt er met het zicht als het weefsel tot op de lens groeit en wat kan eraan worden gedaan? Het oog dient altijd iets vochtig te zijn, zodat het zonder moeite kan bewegen en de kijkfunctie optimaal wordt ondersteund. Wordt er te weinig traan (uit de boven het oog gelegen klieren) aangevoerd, dan kan het oog rood doorbloed raken en continu aanvoelen alsof er iets in zit. Droge ogen kunnen aanleiding zijn voor veel ongemak. Hoe kan de toestand van het oog worden verbeterd door oogdruppels toe te passen?
Staar of draadjes
Om goed helder te kunnen zien maakt het oog gebruik van een lens. Het zorgt ervoor dat licht van buitenaf wordt gebundeld, zodat het op het netvlies wordt geprojecteerd. De lensvloeistof dient echter helder te zijn. Door invloed van veroudering en diabetes kunnen vertroebelingen ontstaan, waardoor lichtinval afneemt en men minder scherp kan zien. Blijft staar onbehandeld, dan kan het tot complete blindheid leiden. Heeft het lichaam een beperkte capaciteit om insuline aan te maken om een teveel aan glucose uit het bloed af te voeren, dan is er sprake van versuikerd bloed. Dit kan worden veroorzaakt door diabetes maar ook ten gevolge van structureel verkeerde voedselinname. Denk bijvoorbeeld aan alcoholmisbruik of teveel snelverbrandende koolhydraat-inname. Er ontstaan steeds groter wordende zwarte vlekjes of draadjes in het oog. Wat voor invloed heeft een verstoorde insulineaanmaak op het oog en wat zijn andere veroorzakers van zwarte vlekken?
Kleuren en gedeeltelijke blindheid
Het netvlies van het oog vangt lichtsignalen op welke door het brein in een herkenbaar plaatje wordt vertaald. Kegeltjes op het netvlies komen voor in drie verschillende lengten overeenkomstig de golflengte van de drie basiskleuren: rood, geel en blauw. Indien er een probleem voordoet aan die kegeltjes, dan kan er kleurenblindheid ontstaan. Het kan voorkomen dat men van het ene op het andere moment dubbel kijkt of juist half of voor een kwart blind raakt. Afhankelijk van waar problemen in de hersenen optreden, kan het zicht geheel of deels worden benadeeld. Het hebben van diplopie kan naast een verstoorde zenuwbaan ook worden veroorzaakt door problemen aan het oog zelf. Waardoor kan dubbel zien of halve blindheid worden veroorzaakt en wat kan eraan worden gedaan?