Overgeven en braken, wat zijn de veroorzakers?
Door aandoeningen en ziekten kan men een vreemd gevoel in de maag krijgen, waarbij men misselijk wordt en moet overgeven. Het kan daarbij acuut optreden doordat men bijvoorbeeld verkeerd eten binnenkrijgt, maar het kan ook door aanhoudende ontstekingen komen. Wat zijn de redenen waarom men overgeeft en wat kan men doen om het braken tegen te gaan?
Zure oprispingen
Veel stress en ongezond eten zorgt ervoor dat de maag overactief is. Maagzuur leidt daarbij tot oprispingen, waarbij men eveneens kan overgeven. Het geeft vaak een onprettig gevoel in de keel en slokdarm, waarbij het met pijn gepaard kan gaan. Zure oprispingen kunnen eveneens door ziekten en aandoeningen aan de maag of darmen worden veroorzaakt.
Maagontsteking
Een veel voorkomende reden waarom men aanhoudend voedsel en stugge slijmen moet overgeven, is door gastritis. Hierbij is er sprake van een bacteriële maaginfectie, waarbij de ontsteking de werking van het slijmvlies aantast. De hoeveelheid maagzuur neemt af, echter de activiteit ervan neemt toe. Dit kan eveneens tot zure oprispingen, overgeven en/ of een brok in de keel gevoel leiden. Let wel een maagontsteking kan tot maagzweren en/ of maagkanker leiden.
Maagzweer
Door toedoen van continue aantasting van de maagwand door maagzuur of bacteriën kan een zweer ontstaan. Oftewel er is een wond veroorzaakt in de maagwand, waardoor etter en bloed in de maag terechtkomt. Is de maagzweer klein van formaat dan kan het onopgemerkt blijven. Gaat het om een groot formaat dan kan er bloed in het braaksel zitten.
Wat zijn de veroorzakers van braken en hoe kan het daarnaast
mondaandoeningen veroorzaken?