Geinformeerd » Specials » Overgeven

Overgeven en braken, wat zijn de veroorzakers?

Overgeven en braken, wat zijn de veroorzakers? Door aandoeningen en ziekten kan men een vreemd gevoel in de maag krijgen, waarbij men misselijk wordt en moet overgeven. Het kan daarbij acuut optreden doordat men bijvoorbeeld verkeerd eten binnenkrijgt, maar het kan ook door aanhoudende ontstekingen komen. Wat zijn de redenen waarom men overgeeft en wat kan men doen om het braken tegen te gaan?

Zure oprispingen

Veel stress en ongezond eten zorgt ervoor dat de maag overactief is. Maagzuur leidt daarbij tot oprispingen, waarbij men eveneens kan overgeven. Het geeft vaak een onprettig gevoel in de keel en slokdarm, waarbij het met pijn gepaard kan gaan. Zure oprispingen kunnen eveneens door ziekten en aandoeningen aan de maag of darmen worden veroorzaakt.

Maagontsteking

Een veel voorkomende reden waarom men aanhoudend voedsel en stugge slijmen moet overgeven, is door gastritis. Hierbij is er sprake van een bacteriële maaginfectie, waarbij de ontsteking de werking van het slijmvlies aantast. De hoeveelheid maagzuur neemt af, echter de activiteit ervan neemt toe. Dit kan eveneens tot zure oprispingen, overgeven en/ of een brok in de keel gevoel leiden. Let wel een maagontsteking kan tot maagzweren en/ of maagkanker leiden.

Maagzweer

Door toedoen van continue aantasting van de maagwand door maagzuur of bacteriën kan een zweer ontstaan. Oftewel er is een wond veroorzaakt in de maagwand, waardoor etter en bloed in de maag terechtkomt. Is de maagzweer klein van formaat dan kan het onopgemerkt blijven. Gaat het om een groot formaat dan kan er bloed in het braaksel zitten.

Wat zijn de veroorzakers van braken en hoe kan het daarnaast mondaandoeningen veroorzaken?
Geregeld overgeven, braken door maagslijmvliesontsteking

Geregeld overgeven, braken door maagslijmvliesontsteking

Door toedoen van een bacteriële maaginfectie kan het voorkomen dat men zonder enige aanleiding uit het niets moet overgeven. Dit kan spontaan voordoen maar ook geregeld van toepassing zijn. Men braakt…
Overgeven met bloed

Overgeven met bloed

Geef je over met bloed in het braaksel dan schrik je over het algemeen toch best. Bloed in het braaksel is een teken van dat er iets niet in orde is met het lichaam. Je moet dan ook altijd bij jezelf…
Wallenberg-syndroom: hangend ooglid en lastig spreken na TIA

Wallenberg-syndroom: hangend ooglid en lastig spreken na TIA

Het hebben van een TIA of beroerte kan zeer ingrijpende gevolgen hebben voor het functioneren van de mens. Toch hangt het er vanaf hoe ernstig de complicaties zijn voor de persoon, omdat de bloeddoors…
Diarree of braken bij pilinname: is het nog wel veilig?

Diarree of braken bij pilinname: is het nog wel veilig?

De anticonceptiepil wordt ingenomen, zodat de menstruatie op een gezette dag van de maand voordoet. Bijkomstigheid is dat de inname eveneens bescherming biedt tegen onverhoopte zwangerschap bij onbesc…
CIIP: niets kunnen eten, darmobstructie en zwarte gal braken

CIIP: niets kunnen eten, darmobstructie en zwarte gal braken

Voor een gezond lichaam zijn we afhankelijk van goede voeding en hoe dat door de verteringskanalen wordt verwerkt. Het kan echter voorkomen dat de darmen een voedselblokkade veroorzaken, waardoor men…
Vers bloed in het braaksel bij allergische reactie

Vers bloed in het braaksel bij allergische reactie

Overgeven met bloed in het braaksel kan even een heftige schok zijn. Komt het vaak voor, dan kan het om een ernstige aandoening of ziekte gaan. Soms komt het slechts een enkele keer direct na of bij h…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 01-10-2015, laatst gewijzigd op 08-09-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.