Waar krijg je mee te maken bij een uitkeringsaanvraag?
Krijg je te maken met ontslag, dan moet je een WW-uitkering aanvragen. Maar ook als je ziek, arbeidsongeschikt of als je complicaties tijdens of na de zwangerschap hebt, dan heb je recht op een uitkering. Verschillende redenen kunnen er aanleiding voor zijn, dat je een uitkering bij het UWV moet aanvragen. Denk aan de WW, ZW, WIA, WAZO, WGA, Wajong enzovoorts. Hoe kun je in deze gevallen een uitkering aanvragen en wat zijn je rechten daarbij?
Hoeveel krijg je?
Uiteraard is het altijd van belang om te weten hoeveel je krijgt met een uitkering. Sommige uitkeringen zijn gebaseerd op de mate van arbeidsongeschiktheid en andere uitkeringen vullen het loon compleet aan. Uiteraard geldt daarbij wat het uitgangspunt is van de uitkering, waarom krijg je het en wat vult het aan? Bij een zwangerschapsverlof moet de vrouw complete aandacht geven aan herstel en dus wordt 100% van het laatst verdiende loon vergoed. Dit is uiteraard anders indien er sprake is van een WGA-uitkering, waarbij de persoon deels zelf nog inkomen moet genereren. Hoe reken je dus zelf de compensatie uit op basis van je laatst verdiende loon?
Ontslag en uitkering
Indien je ontslag op staande voet krijgt, heb je nooit recht op een uitkering behoudens de bijstand. Betreft het echter een ontbinding van het arbeidscontract wegens bedrijfseconomische redenen of van rechtswege, dan kun je direct een WW-uitkering aanvragen. Dit kan ook als het met wederzijds goedvinden is gebeurd, echter krijg je wel te maken met een fictieve opzegtermijn. Wat houdt dit in en wat voor consequenties kan de ontslagreden verder op je uitkering hebben?