Overmatig veel en stinkende zweet, oorzaak en oplossingen!
Zweten doen we bijna allemaal. Hoeveel we zweten hangt van vele factoren af. Normaal scheidt het lichaam twee soorten zweet uit, namelijk geurloze en geurende zweet. Hoeveel geur het afgeeft hangt daarbij af van de fysieke gesteldheid van het lichaam en hoeveel inspanningen we verrichten. Wat zijn de verschillende soorten zweet en waarom stinkt de ene persoon meer dan de ander?
Inspanningen
Doet men zwaar fysiek werk of wordt het lichaam verwarmt door zonnestraling, dan worden de zweetklieren geactiveerd. Het zorgt ervoor dat warmte via vocht met zout de huidporiën verlaat. Door toedoen van verdamping van het zweet zal verkoeling optreden. Met dat principe kan de lichaamstemperatuur in balans worden gehouden. Het kan echter voorkomen dat men overmatig hoeveelheden zweet (hyperhydrose) aanmaakt of juist niet kan zweten (hypohydrosis). In het laatste geval heeft het lichaam onvoldoende verkoeling, doordat zweetklieren niet worden geactiveerd.
Stinken
Zweet dat door de gehele huid wordt aangemaakt, stinkt niet. Indien er echter zweet vrijkomt op de intieme plekken zoals de oksels, anus of bij het geslachtsdeel, dan heeft het een typerende zweetgeur. Zweet is door feromoonafgifte gerelateerd aan de seksualiteit. De geursterkte kan daarbij per persoon variëren. Soms kan het eveneens voorkomen dat de normale zweetgeur in een ammoniakgeur verandert. Hoe is dit aan eiwitverbranding gerelateerd?