Belastingafdracht bij loon en hypotheekrenteaftrek
Iedereen moet belasting betalen, echter hoeveel er op jaarbasis moet worden betaald varieert. Enerzijds zijn er verschillende belastingschalen van toepassing, waarbij meerverdienenden relatief meer betalen. Door de staffeling weet iedereen dus precies hoeveel men moet afdragen. Anderzijds zijn er vele aftrekposten. Hoe is de belasting opgedeeld en hoeveel kan men weer terugkrijgen van de belasting?
Belasting over loon
Zodra je salaris uit arbeid ontvangt, dan betreft het bruto loon. Dit loon is feitelijk niet wat je op de betaalrekening gestort krijgt, aangezien er nog vele premies vanaf worden getrokken. Deze zijn standaard vastgelegd middels procentuele heffingen, welke via de fiscus worden afgedragen. De werkgever betaalt deze afdrachten vooraf, zodat de belastingdienst het bedrag reeds binnen heeft. Toch kun jij op basis van aftrekposten achteraf maar ook maandelijks het een en ander terugkrijgen. Hypotheekrenteaftrek vormt daarbij standaard het grootste aandeel.
Fiscale renteaftrek bij annuïtaire woningfinanciering
Sedert de hervorming van de renteaftrek kan rentebetaling - bij nieuw afgesloten hypotheken op basis van complete lineaire of annuïtaire aflossing binnen de looptijd - worden afgetrokken. Dat geldt eveneens bij over te sluiten hypotheken. Het zorgt ervoor dat de regering alsnog een deel meebetaalt bij jouw woningaankoop. Op basis daarvan kun jij dus reeds de voorlopige teruggaaf bepalen. Let wel dat de hoogte van de belastingteruggaaf is gekoppeld aan de WOZ waarde van de woning. Indien deze marktwaarde onder de hypotheekschuld komt (hypotheek staat onder water) dan kan het zijn dat je achteraf veel aan de belastingdienst moet terugbetalen. Pas dus op bij een dalende woningmarkt op zodat jouw belastingafdracht en –teruggave goed is geregeld.
Hoe kunt u van de
annuïteitenhypotheek het rente- en aflossingsdeel per jaar uitrekenen?