Wat voor aandoeningen kunnen duizeligheid geven?
Spontaan duizelig zijn waarbij het vanuit het niets lijkt te komen, is meestal een teken dat er iets aan de hand is. Het kan gaan om het evenwichtsorgaan, maar ook door toedoen van aandoeningen aan de hersenen. Komt het tezamen met verwardheid en brabbelen voor, dan kan het om een beroerte of hersenbloeding gaan. Wat zijn zoal de redenen waarom duizeligheid voorkomt?
Draaierigheid door stress en ziekte
Valt men zonder reden zomaar flauw, dan moet men altijd opletten. Draaierigheid kan door aandoeningen worden veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Addison, waarbij sprake is van een cortisoltekort. Dit kan door problemen aan de bijnierschors komen. Het zorgt ervoor dat men minder goed tegen stress kan en bij angstige momenten draaierig wordt. Waardoor wordt het veroorzaakt en welke ziekten kunnen het veroorzaken?
Beroerte
Indien door aderverkalking in de hersenen een blokkade ontstaat, kan een deel van de hersenkwab onvoldoende zuurstofrijk bloed aangeleverd krijgen. Het gaat gepaard met acute duizeligheid, een ernstig onbehaaglijk gevoel en brabbelen. Het kan eveneens leiden tot een hangend oog en gebrekkige motorieke en geestelijke controle. Afhankelijk van de ernst van de bloedstremming kan het tot een TIA, beroerte of herseninfarct leiden. Hieraan zitten uiteraard ernstige complicaties aan verbonden en kunnen van grote invloed op de toekomst van de persoon zijn. Let dus op als iemand onverwachts duizelig is en begint te brabbelen.
Wat zijn naast voorgenoemde aandoeningen veroorzakers van duizeligheid en hoe kunnen
hersenziekten hier ook aan ten grondslag liggen?