Geinformeerd » Specials » Duizeligheid

Wat voor aandoeningen kunnen duizeligheid geven?

Wat voor aandoeningen kunnen duizeligheid geven? Spontaan duizelig zijn waarbij het vanuit het niets lijkt te komen, is meestal een teken dat er iets aan de hand is. Het kan gaan om het evenwichtsorgaan, maar ook door toedoen van aandoeningen aan de hersenen. Komt het tezamen met verwardheid en brabbelen voor, dan kan het om een beroerte of hersenbloeding gaan. Wat zijn zoal de redenen waarom duizeligheid voorkomt?

Draaierigheid door stress en ziekte

Valt men zonder reden zomaar flauw, dan moet men altijd opletten. Draaierigheid kan door aandoeningen worden veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Addison, waarbij sprake is van een cortisoltekort. Dit kan door problemen aan de bijnierschors komen. Het zorgt ervoor dat men minder goed tegen stress kan en bij angstige momenten draaierig wordt. Waardoor wordt het veroorzaakt en welke ziekten kunnen het veroorzaken?

Beroerte

Indien door aderverkalking in de hersenen een blokkade ontstaat, kan een deel van de hersenkwab onvoldoende zuurstofrijk bloed aangeleverd krijgen. Het gaat gepaard met acute duizeligheid, een ernstig onbehaaglijk gevoel en brabbelen. Het kan eveneens leiden tot een hangend oog en gebrekkige motorieke en geestelijke controle. Afhankelijk van de ernst van de bloedstremming kan het tot een TIA, beroerte of herseninfarct leiden. Hieraan zitten uiteraard ernstige complicaties aan verbonden en kunnen van grote invloed op de toekomst van de persoon zijn. Let dus op als iemand onverwachts duizelig is en begint te brabbelen.

Wat zijn naast voorgenoemde aandoeningen veroorzakers van duizeligheid en hoe kunnen hersenziekten hier ook aan ten grondslag liggen?
Oorzaken van duizeligheid: waarom ben ik duizelig?

Oorzaken van duizeligheid: waarom ben ik duizelig?

Een draaierig gevoel en lichthoofdigheid kan een onbehaaglijk gevoel geven. Duizeligheid kan ineens opkomen, maar kan ook van chronische aard zijn. Het is dan noodzaak om te achterhalen, waardoor de a…
Plotseling flauwvallen: waardoor raak je bewusteloos?

Plotseling flauwvallen: waardoor raak je bewusteloos?

Indien de hersenen tijdelijk niet goed meer functioneren, dan kan men flauwvallen. Daarbij verliest men voor een korte periode het bewustzijn. Dit kan komen door spanningen in het lichaam, maar er kun…
Wallenberg-syndroom: hangend ooglid en lastig spreken na TIA

Wallenberg-syndroom: hangend ooglid en lastig spreken na TIA

Het hebben van een TIA of beroerte kan zeer ingrijpende gevolgen hebben voor het functioneren van de mens. Toch hangt het er vanaf hoe ernstig de complicaties zijn voor de persoon, omdat de bloeddoors…
BPPD: aanval van draaierigheid, duizeligheid bij beweging

BPPD: aanval van draaierigheid, duizeligheid bij beweging

Door het draaien van het hoofd of opstaan komt vloeistof in het evenwichtsorgaan in beweging. Het registreert dat we iets doen, waarbij signalen naar de hersenen worden verstuurd. Door toedoen van oor…
Ziekte van Addison: oranjebruine huid, moe en duizeligheid

Ziekte van Addison: oranjebruine huid, moe en duizeligheid

De bijnierschors is verantwoordelijk voor de afgifte van een drietal zeer essentiële hormonen. Dat zijn androgenen, aldosteron en cortison. Door toedoen van het afweersysteem kan het wordt aangevallen…
Paniekaanval, duizeligheid door aangetast evenwichtsorgaan

Paniekaanval, duizeligheid door aangetast evenwichtsorgaan

Spontaan draaierig zijn of paniekaanvallen krijgen, kan door vele aandoeningen worden veroorzaakt. Een belangrijke veroorzaker naast hersenaandoeningen is een niet goed functionerend evenwichtsorgaan.…
Brughoektumor: duizeligheid, oorsuizingen en slecht gehoor

Brughoektumor: duizeligheid, oorsuizingen en slecht gehoor

Vanaf het oor loopt een zenuw de hersenen in, waarmee informatie van het slakkenhuis en evenwichtsorgaan door de hersenen kan worden geïnterpreteerd. In dat deel van het hoofd kan echter een gezwel in…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 29-04-2014, laatst gewijzigd op 08-09-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.