Eigenschappen van wanden, muren en toegepaste materialen
Een woning, appartementengebouw, flat, school en andere gebouwtypen worden opgebouwd uit vloeren, welke op wanden liggen. Die wanden dragen veel belasting en dus dient het materiaal die spanning ook zonder problemen over te dragen naar de onderliggende fundering. Zeker bij hoogbouw kunnen die lasten aanzienlijk zijn, waarbij speciale kalkzandsteen elementen met extra hardheid dienen te worden toegepast. Betreft het echter hoogbouw van meer dan vier verdiepingen, dan is men praktisch altijd aangewezen om het uit te voeren in gewapende betonwanden. Wat voor materialen worden voor dragende wanden toegepast en wat zijn de sterkte eigenschappen daarvan?
Draagcapaciteit en materiaalsoort
De mate van belasting dat op een wand ligt, bepaalt voor een groot deel waarvan het is gemaakt. Denk aan het verschil tussen baksteen of kalkzandsteen. Bij baksteen is de sterktevariatie groot en zeer afhankelijk van hoe het is gemaakt. Bij kalkzandsteen is het productieproces veel stabieler, waardoor er geen grote kwaliteitsverschillen voorkomen. De hoge kwaliteitselementen kunnen dus relatief veel spanningen opnemen, terwijl dat bij baksteen minder het geval is. Kalkzandsteen wordt daardoor praktisch altijd voor dragende wanden binnen toegepast, waarbij het geen zichtwerk voor buiten betreft. Baksteen daarentegen wordt juist wel als afwerklaag aan de buitenkant toepast. Horizontale windlasten worden daarbij via spouwankers afgevoerd naar de wel onder spanning staande kalkzandsteenwand. Oftewel het baksteen wordt puur vanwege esthetische redenen aangebracht. Daarop geldt ook een uitzondering indien het materiaal wordt toegepast als tuinmuur met beren.
Uitvoering van wanden
Enerzijds is het van groot belang dat dragende wanden op een goede manier worden uitgevoerd. De voeg moet met voldoende lijm zijn gevuld, opdat een hechte verbinding wordt gerealiseerd. Daarnaast dient de wand ook voldoende dikte te hebben en van de juiste kwaliteit te zijn. Wordt namelijk kalkzandsteen op hogere temperaturen gebakken, dan kan een hogere hardheid worden bereikt. Is eenmaal een muur als dragende wand uitgevoerd, dan mag die wand niet zomaar worden doorbroken of verwijderd. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een erkeraanbouw, waarbij de gevel aanvullend moet worden opgevangen. Daarnaast kunnen bij verbouwingen of constructiefouten in wanden scheuren ontstaan. Waar komt dat door en waar moet op worden gelet?
Hoe kan daarnaast de
gebouwveiligheid door muurstenen worden bepaald?