Geinformeerd » Specials » Osteoporose

Botontkalking wat zijn de oorzaken, gevolgen en behandeling?

Botontkalking wat zijn de oorzaken, gevolgen en behandeling? Door toedoen van een hoog zuurgehalte of ontregelde hormonen wordt kalk aan het skelet onttrokken. Het zorgt ervoor dat de botten in toenemende mate verzwakken en broos worden. Komt men dan ten val of stoot men zich ongelukkig, dan kan het snel tot gecompliceerde breuken leiden. Welke factoren hebben een negatieve invloed op het lichaam en wat kan men het beste doen bij botontkalking?

Invloed van ouder worden

Naarmate we ouder worden, neemt de gesteldheid van het lichaam af. Dit wordt primair veroorzaakt door een dalend natriumbicarbonaatgehalte, waardoor zuur minder effectief door de nieren uit het lichaam wordt gehaald. Een stijgend zuuraandeel is het gevolg, waardoor aandoeningen en ziekten worden veroorzaakt. Om zuur deels tegen te gaan, kan kalk worden ingezet. Oftewel in reactie op zuren onttrekken we calcium aan de botten, waardoor osteoporose extra wordt gestimuleerd. Omdat het aandeel zuur na het veertigste jaar snel toeneemt, is het van belang om vanaf die leeftijd te starten met ontzuren.

Tips bij osteoporose

Wordt u ouder of is er sprake van aangetoonde botontkalking, dan moet er uiteraard wat aan worden gedaan. Enerzijds dient de invloed van zuren te worden beperkt, zodat de kans op kalkonttrekking afneemt. Daarnaast dient het lichaam voldoende gestimuleerd te worden om bot aan te maken. Denk aan de inname van vitamine D3 met K2. Ook voldoende calcium innemen is belangrijk. Dat kan door zuivel, maar ook rooibosthee is daar uitermate geschikt voor. Wat zijn de tips om de invloed van osteoporose te verminderen of om het preventief te vermijden?

Hoe kan osteoporose gebroken botten veroorzaken en wat kan er tegen worden gedaan?
Afnemende botmassa door osteoporose

Afnemende botmassa door osteoporose

De ouder wordende persoon krijgt te maken met een veranderende hormonenbalans in het lichaam, waardoor osteoporose kan ontstaan. Osteoporose is de ziekte waarbij de hoeveelheid bot in het menselijk li…
Veel zon en voldoende vitamine D3 en K2 bij botontkalking

Veel zon en voldoende vitamine D3 en K2 bij botontkalking

In ons land kampen veel mensen botproblemen door osteoporose. Het aandeel personen dat ervan last heeft of zal krijgen neemt met de jaren nog gestaag toe. Het RIVM verwacht dat er tot 2025 een groei w…
Invloed van parathormoon op botafbraak en osteoporose

Invloed van parathormoon op botafbraak en osteoporose

Het lichaam vervangt continu alle delen, zoals spieren, bloed, organen maar ook botten. Daaraan ten grondslag liggen twee stoffen, welke in balans een stabiele hoeveelheid bot in stand houden met vold…
Gebroken heup: ongeluk of botontkalking: langdurig herstel

Gebroken heup: ongeluk of botontkalking: langdurig herstel

Vallen bij het skiën, een verkeersongeval of ongelukkig terechtkomen kunnen aanleiding zijn voor een zeer pijnlijke botbreuk. De gebroken heup komt veel bij ouderen wegens botontkalking voor, maar kan…
Ziekte van Kahler: plasmacelkanker, botpijn, osteoporose

Ziekte van Kahler: plasmacelkanker, botpijn, osteoporose

Een ernstige en relatief zeldzame vorm van kanker, betreft de ziekte van Kahler. Hierbij worden in het beenmerg overmatig veel plasmacellen aangemaakt, waardoor woekering ontstaat en de aanmaak van ge…
Hoog zuurgehalte speelt botontkalking in de kaart. De tips!

Hoog zuurgehalte speelt botontkalking in de kaart. De tips!

Bij het ouder worden stijgt het aandeel ongewenste zuren in het lichaam, waardoor vele aandoeningen kunnen worden veroorzaakt. Denk aan ontstekingen, pijnen, krampen maar ook ziekten. Het is daarnaast…
Osteogenesis Imperfecta: broze botten en blauw, grijs oogwit

Osteogenesis Imperfecta: broze botten en blauw, grijs oogwit

Collageen is een zeer belangrijke stof, waarmee bindweefsel in stand wordt gehouden. Indien er echter een tekort of mindere kwaliteit aanwezig is, raakt het bindweefsel instabiel. Dit kan ernstige gev…
Calcitonine: invloed op nagel-, haar-, botsterkte en kanker

Calcitonine: invloed op nagel-, haar-, botsterkte en kanker

Door de schildklier worden belangrijke stofwisselingshormonen afgeven, als ook calcitonine. Een tekort aan calcitonine kan tot broze haren of nagels leiden en is van grote invloed op botontkalking. Is…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 15-12-2013, laatst gewijzigd op 08-09-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.